RASTU TENZIJE NA MEDITERANU: Erdogan se oglasio povodom krize u Sredozemlju, evo šta on vidi kao rešenje

Tanjug

13. 08. 2020. u 15:12

TURSKI PREDSEDNIK Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Francusku da podstiče Grčku i Kipar na pogrešne korake, a prethodno je okrivio Grčku da je stvorila tenzije u regionu istočnog Mediterana i pozvao je da poštuje turska prava, ističući da Turska ne želi da preduzima avanturističke akcije.

РАСТУ ТЕНЗИЈЕ НА МЕДИТЕРАНУ: Ердоган се огласио поводом кризе у Средоземљу, ево шта он види као решење

Foto: EPA

On je na sastanku svoje stranke AK rekao da su dijalog i pregovori za Tursku jedino rešenje spora s Grčkom o istraživanju nafte i gasa u istočnom Mediteranu, prenosi Rojters.

- Put ka rešenju problema u istočnom Mediteranu su dijalog i pregovori. Ne jurimo nepotrebne avanture i ne tražimo tenzije - rekao je Erdogan.

Istovremeno, Erdogan je najavio da će razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o situaciji.

- Formula zasnovana na vin-vin rešenju koje štiti prava svih može se pronaći ako delujemo zdravim razumom i osećajem. Stav Grčke u Egeju i Mediteranu je zlonameran - tvrdi Erdogan.

On je dodao i da Turska ne kreira ničija prava, ali da neće dozvoliti da bilo koja zemlja oduzima prava Turske.

Poslednjih nedelja povećane su tenzije u tom regionu zbog odluke Turske da počne istraživanja u Mediteranu, što je Grčka nazvala nelegalnim potezom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima