SADA I ZVANIČNO: Libanski premijer podneo ostavku - Eksplozija je rezultat endemske korupcije! (VIDEO)

Novosti online

10. 08. 2020. u 19:35

LIBANSKI premijer Hasan Dijab zvanično je saopštio da je cela Vlada dala ostavku posle nekoliko dana protesta izazvanih eksplozijom koja je prošle nedelje razorila prestonicu Bejrut.

САДА И ЗВАНИЧНО: Либански премијер поднео оставку - Експлозија је резултат ендемске корупције! (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Dijab je naglasio da je eksplozija rezultat endemske korupcije i da stoji uz narod koji poziva da odgovorni moraju da plate za ovaj zločin.

- Mislio sam da ovo mogu da iskorenim, ali to je sistemski problem veći od države - naveo je premijer misleći na korupciju i dodao: "Zato, proglašavam ostavku cele Vlade".

- Katastrofa koja je pogodila Liban je rezultat užasne korupcije u zemlji, taj koruptivni sistem je veći od same države, potpuno je parališe. Zbog vladajuće klase koja kontroliše zemlju prete nam nove katastrofe. Suočeni smo sa ogromnom tragedijom. Sile koje štite zemlju moraju da rade zajedno u znak poštovanja prema ljudima koji pate - precizirao je Dajib u obraćanju.

Optužio je političke protivnike da su koristili katastrofu za sticanje poena kako bi uništili "ono što je ostalo od države".

Istakao je da njegova Vlada nije uspela da pobošlja situaciju iako je pokušala.

- Pokušali smo da radimo pravedno i transparentno. Pokušali smo da stvorimo transparentnu državu, ali nažalost, kao i do sada, svaki put kada bismo napravili korak napred, bili bismo gurnuti unazad. Vodili smo kampanju protiv tih snaga - kampanju za promene. Pokušali smo da donesemo promene koje je libanski narod želeo i zato što ne želimo da budemo prepreka na putu tih promena. Živeo Liban. Neka Bog blagoslovi Liban i čuva ga od drugih katastrofa - zaključio je Dijab.

Ranije danas mediji su, pozivajući se na nezvanične izvore, objavili da je ostavka premijera Hasana Dijaba neizbežna.

Pre ostavke vlade, četvoro ministara je takođe dalo ostavke.

Podsetimo, u luci u Bejrutu je prošle sedmice došlo do eksplozije u skladištu koje je bilo puno amonijum-nitrata, što je sravnilo luku i priobalni deo grada. Stradalo je najmanje 200 ljudi, a hiljade se povređene.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije