SLOMIO VENERI PRSTE ZBOG SLIKE: Turista iz Austrije oštetio 200 godina staru statuu

V. N.

08. 08. 2020. u 12:22

AUSTRIJSKI turista slomio je dva nožna prsta na statui Poline Bonaparte, staroj 200 godina, dok je pozirao za fotografiju u muzeju "Kanova" u italijanskom gradu Posanjo.

СЛОМИО ВЕНЕРИ ПРСТЕ ЗБОГ СЛИКЕ: Туриста из Аустрије оштетио 200 година стару статуу

Gipsoteca museum

Ovaj muzej osnovan je 1833. u rodnom mestu venecijanskog vajara neoklasičnog stila Antonija Kanove i posvećen je njegovom životu i delu. "Gipsoteka" je naziv galerije u muzeju, gde su u gipsu prikazani čuveni Kanovini mermerni kipovi, poput Venere Pobednice, za koju je model bila Polina Bonaparta, omiljena Napoleonova sestra.

E pa baš na tu statuu se poslednjeg dana jula "prostro" neimenovani posetilac (koji je bio u grupi sa još osam austrijskih turista) zarad fotografije i oštetio je, što pokazuju i snimci sa sigurnosnih kamera. Odmah je otišao iz muzeja, a nije prijavio šta je učinio. Policija ga je pronašla zahvaljujući podacima koje je ostavio za kontakt, ukoliko dođe do zaraze koronom u muzeju. Priznao je da je slomio dva prsta na umetničkom delu, nazivajući to "glupim potezom".

Vikipedija

Vitorio Sgarbi, predsednik Fondacije "Antonio Kanova", pozvao je italijansku policiju da ne dozvoli turisti da "prođe nekažnjeno i vrati se kući", jer su njegovi postupci "neprihvatljivi". Sud u Italiji trenutno razmatra da li će podneti tužbu. Direktorka muzeja "Kanova" Mojra Maskoto rekla je da su pronađeni polomljeni delovi skulpture i da se radi na njenoj restauraciji.

Zanimljivo je da je u decembru 1917. u bombardovanju, tokom prve bitke za Monte Grapu, gipsanoj statui Venere Pobednice slomljena glava, delovi ruku, stopala i tkanine, ali je sanirana 2004.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!