MIGRANTI BEŽE I ŠIRE VIRUS: Žale se da im nije dobra hrana

Milica Ostojić, specijalni dopisnik iz Rima

06. 08. 2020. u 13:13

MIGRANTI iz centara za smeštaj u Italiji masovno beže žaleći se da im nije dobra hrana.

МИГРАНТИ БЕЖЕ И ШИРЕ ВИРУС: Жале се да им није добра храна

Ilustracija / Foto: EPA

- Izlazimo iz centra za smeštaj bez autorizacije jer nam tamo ne daju da jedemo ono što nam se sviđa, idemo u grad da kupimo hleb, ja sam gej i želim da idem u Torino, diplomirao sam pravo i borim se za prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, transvestita i transseksualaca i želim da me italijanska Vlada pre ili kasnije zaposli - priča migrant stigao iz libijskog pakla u centar za prihvat u Lampeduzi.

Jedan Tunišanin kaže da je pobegao zbog "sudskog slučaja", želi da ode u Norvešku da se pridruži ćerki i kaže: "platio sam 2.500 evra za put i ne interesuje me da li ću boraviti ilegalno ili ne, italijanski zakoni su popustlljivi".

Ko se sve nalazi u centrima za smeštaj u Italiji teško je zaključiti, ali izvesna slika proizilazi i iz ovakvih i brojnih drugih ispovesti, mnogo je sveta koji nije pobegao od rata već zbog brojnih drugih ličnih razloga, u Italiju gde smatraju da su zakoni popustljivi.

Šta su doneli sa sobom jasno je: haos jednoj zemlji i Kovid u ne malom broju slučajeva, dosta samo onih otkrivenih pozitivnih u dva dana: 7 u Kaltaniseti na Siciliji, u Pulji njih 8, a dešavas e nešto alarmantno sa brojem pozitivnih distribuiranih sa Lampeduze u region Abruco, koji je nakon meseci žrtvovanja bio poništio novi broj zaraženih, sada se brani sa novim žarištima u centrima za prijem: 10 Teramo, 16 Kijeti, 7 Peskara, 10 Akuila. Predsednik Regiona Abruco Marko Marsilo sa ogorčenjem zaključuje da je "nerazumna politika Vlade pretvorila Abruco u bakteriološku bombu" i dovela u opasnost tamošnje stanovništvo.

I guverner Abruca kao i Mateo Salvini lider "Lige" traže da se uvede pomorska biokada i zaustevi prilaz brodovima sa migrantima i iskrcavanje, dok ministarka Unutrašnjhi poslova Lućana Lamorđeze objavljuje da se sprema drugi brod sa kapacitetom od 900 osoba koji će biti ukotvljern na obalama Kalabrije. I već se vidi da i taj neće biti dovoljan pa se postavlja jedna ogromna tenda u bivšem depou Aeronautike u blizini Katanije, a druga negde u centralnoj Italiji, krije se gde da se ne bi izazavao bes i protesti tamošnjih građana.

Sa mnogih strana stižu procene da je dosadašnja distribucija migranata išla sa mnogo promašaja, nastavlja se bežanje, napetost stanovništva gde se kreću migranti, negodovanje gradonačelnika i postavlja se pitanje šta je sa onima i gde su koji su pobegli iz raznih centara za smeštaj a nije im se ušlo u trag, koliko je njih pozitivno i gde sve duž Italije šire virus, "pobegli na oči snaga javnog reda i vojnika", svedoče stanovnici. Lampeduza koja je bila jedno rajsko ostrvo sada je u takvom kolapsu i strahu da se tamo istinski teško živi, stanovnici se zatvaraju u strahu u kuču a migranti slobodno šetaju.

Ne vidi se kraj agoniji sa migrantima jer je ministar Unutrašnjhi poslova potpisala sa tuniskim vlastima repatrijaciju dva puta sedmično sa dva čartera po 40 migranata, a koliko je to zanemarljiv broj govori podatak da je jula meseca u Italiju stiglo 7.068 migranata, u najvećem broju Tunižani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...