BRITANSKI MEDIJI: Ruski hakeri ukrali tajne dokumente SAD i Velike Britanije

Tanjug

03. 08. 2020. u 19:15

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Руски хакери украли тајне документе САД и Велике Британије

Foto: Depositphotos

TAJNE trgovinske dokumente Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije koji su procureli uoči izbora u Britaniji 2019. ukrali su sumnjivi ruski hakeri sa imejla bivšeg ministra trgovine Liama Foksa, izjavila su za Rojters dva neimenovana izvora koja su direktno upoznata sa tim pitanjem.

Prema njihovim rečima, hakeri su pristupili nalogu više puta između 12. jula i 21. oktobra prošle godine.

Oni su odbili da imenuju na koju rusku grupu ili organizaciju sumnjaju da je odgovorna, ali su naveli da je napad imao odlike operacije koja ima podršku države.

Kremlj nije odmah odgovorio na zahtev da komentariše.

Među ukradenim informacijama bilo je i šest tranša dokumenata u kojima su detaljno opisani trgovinski pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama, o kojima je Rojters prvi put izveštavao prošle godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab potvrdio je taj izveštaj prošlog meseca, rekavši da su ruski akteri želeli da se umešaju u izbore putem internetskog umnožavanja ilegalno nabavljenih vladinih dokumenata koji su procureli.

Britanska vlada je odbila, takođe, da komentariše ovaj slučaj.

"U toku je kriminalistička istraga o tome kako su dokumenta nabavljena i bilo bi neprikladno davati komentare u ovom trenutku", rekla je portparolka vlade dodajući da, kako se to i očekuje, vlada ima veoma snažne sisteme za zaštitu IT sistema zvaničnika i osoblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)