RUSKA VAKCINA PROTIV KORONE: Evo kada kreće masovna vakcinacija

Novosti online

sreda, 29. 07. 2020. u 12:56

РУСКА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ: Ево када креће масовна вакцинација

Foto: Depositphotos

RUSKI Naučno-istraživački centar „Vektor“ smatra da će proizvodnja vakcine i masovna vakcinacija protiv kovida 19 početi krajem 2020. ili početkom 2021. godine, izjavio je šef laboratorije vektorskih sistema Centra Ilnaz Imatdinov.

- Prema podacima sa kojima sam upoznat, nakon registracije preparata za vakcinu, industrijski partneri spremni su da, između ostalog, započnu industrijsku proizvodnju lekova. I ako se ne varam, to je ili kraj ove godine ili početak sledeće - rekao je Imatdinov za televiziju „Rusija 24“, odgovarajući na pitanje kada će moći da počne industrijska proizvodnja i masovna vakcinacija.

Prema njegovim rečima, dobrovoljci koji sada testiraju vakcinu su apsolutno zdravi. Centar je primio mnogo prijava onih koji žele da budu testirani, a za testiranje su odabrani najzdraviji.  

On je takođe rekao da je vakcina koju razvija Centar odgovara praktično svima.

- Titri antitela kod onih koji su preležali blaži oblik virusa korona traju samo nekoliko meseci i pitanje je da li će se razboleti u drugom talasu - dodao je on.

Na pitanje da li se slaže da bi do početka masovne vakcinacije čovečanstvo već moglo da dobije kolektivni imunitet, a vakcinacija izgubi smisao, Imatdinov je rekao da bi „bilo dobro da je zaista tako, ali, nažalost, u ovom trenutku, epidemiološka istraživanja ukazuju na suprotnu situaciju“.

„Kada se ljudi razbole u lakšem blagom obliku, titri antitela ostaju nekoliko meseci, nakon čega oni nestaju“, objasnio je on.  

U Rusiji trenutno 17 naučnih instituta razvija 26 varijanata vakcina protiv virusa korona.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, kovid 19, za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas zaraženo više od 16,9 miliona ljudi, od čega je više od 663 hiljade umrlo. U Rusiji je do sada zabeleženo 828.990 slučajeva zaraze virusom korona, od kojih je 13.673 umrlo.

Sputnjik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)