UKRAJINA ODGOVARA NA RUSKE MANEVRE: "Zajednički napor" nasuprot "Kavkazu 2020"

B. VLAHOVIĆ - STALNI DOPISNIK IZ MOSKVE

21. 07. 2020. u 00:16

IZNENADNA provera bojeve gotovosti ruskih jugozapadnih jedinica, koje će krajem avgusta i početkom septembra učestvovati na velikim manevrima "Kavkaz 2020", izazvala je veliku pažnju, pre svega u susednim zemljama, ali i na Zapadu.

УКРАЈИНА ОДГОВАРА НА РУСКЕ МАНЕВРЕ: Заједнички напор насупрот Кавказу 2020

Ukrajinski vojnici / Foto AP

Ministar odbrane Sergej Šojgu objasnio je da u proveri borbene gotovosti učestvuje više od 149.000 vojnika i više od 26.800 jedinica vojne tehnike. Takođe će dejstvovati i 414 letelica i 106 vojnih brodova.

Ukrajina je pozvala članice NATO da učestvuju u njenim manevrima "Zajednički napor", koji će se održati u septembru kao odgovor na ruske manevre.

Ukrajinci žele da provere stepen koordinacije i uzajamne aktivnosti sa vojskom zemalja NATO, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Andrej Taran.

- Takve iznenadne provere jedinica u blizini naših granica su zapravo pretnja silom. Tim više što se u Ukrajini ali i u nekim drugim zemljama govorilo kako Rusija namerava da napadne početkom jeseni Hersonsku oblast - izjavio je novi komandant ukrajinske mornarice Aleksej Neižpapa. - Ukrajinske vežbe su poruka da smo spremni da pružimo otpor ako nas Rusija napadne.

Neižpapa nije usamljen u tvrdnjama da Rusi planiraju napad. Takve izjave davali su i neki funkcioneri Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Iako su u Moskvi već saopštili da će strateške komandno-štabne vežbe "Kavkaz 2020" biti manje nego što su planirane zbog sadašnje epidemološke situacije, a bojeva gađanja će biti na poligonima udaljenim od Ukrajine, u Kijevu su širili glasine kako Putin želi da aneksira deo jugoistoka Ukrajine koji naleže ka Krimu.

Na ruskim manevrima će učestvovati i jednice članice Šangajske organizacije za bezbednost kao i Organizacije državne kolektivne bezbednosti.

U Ministarstvu odbrane Rusije objašnjavaju da će sva bojeva gađanja biti daleko od ruskih granica, da se ne bi optužila Moskva da je agresivna. Ali u Moskvi kažu da SAD i NATO i dalje održavaju svoje manevre u blizini ruskih granica. Doduše, virus korona je naterao NATO da smanji broj učesnika na svojim manevrima "Zaštitnik Evrope 2020". Zapadnjaci su planirali da to budu najveći njihovi manevri u Evropi, na kojima je trebalo da bude 287 tenkova, 449 lakših oklopnih vozila, kao i stotine aviona i helikoptera.

POČELE MORNARIČKE VEŽBE

U Crnom moru počele su u ponedeljak velike vežbe na kojima učestvuju brodovi SAD, Bugarske, Francuske, Gruzije, Norveške, Rumunije, Španije, Turske i Ukrajine. Ukupno će učestvovati 27 ratnih brodova i 19 aviona, kao i 2.413 vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili