NOVO GEOGRAFSKI OTKRIĆE: Ruski đaci pronašli ostrvo na Arktiku

Novosti online

19. 07. 2020. u 23:27

RUSKI školarci otkrili su novo ostrvo na Arktiku, saopštilo je Rusko geografsko društvo na svom sajtu.

НОВО ГЕОГРАФСКИ ОТКРИЋЕ: Руски ђаци пронашли острво на Арктику

Foto: EPA

Osam učesnika projektne grupe „RiskSat“ iz Troicka, Tule, Venjeva, Dedovska, Gatčine, Sankt Peterburga i Jakutska došlo je do ovog geografskog otkrića obradom satelitskih snimaka.

Ostrvo se formiralo 9. jula nakon rušenja ledenog prelaza koji je povezivao Severno ostrvo arhipelaga Nova Zemlja sa glečerom Viljkicki Južni koji se povlačio.

- Poznato je da na Arktiku postaje sve toplije, glečeri se povlače i na njihovom se mestu se pojavljuje kopno. Učenici su otkrili malo, ali ipak pravo ostrvo, koje bi trebalo označiti na morskim mapama - izjavio je načelnik uprave štaba Severne flote Sergej Čurkin.

Površina novog ostrva je 5,6 hektara, visina zajedno sa preostalim ledenim pokrivačem – 27 metara.

Planira se da ostrvo na jesen istraži grupa Ruskog geografskog društva i Severne flote.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...