ŠKOLSKA GODINA U SEPTEMBRU: Bezbednost otvaranja škola aktuelno pitanje i u SAD

Tanjug

19. 07. 2020. u 17:05

U SJEDINjENIM Državama se zbog pandemije korona virusa, kao i svuda u svetu, javilo pitanje bezbednosti otvaranja škola.

ШКОЛСКА ГОДИНА У СЕПТЕМБРУ: Безбедност отварања школа актуелно питање и у САД

Foto: Depositphotos

Donald Tramp preti onim okruzima koji ne budu otvorili škole, a medicinski eksperti, pedijatri, učitelji i nastavnici ističu rizičnost ovog poteza, pogotovo u onim mestima sa velikim brojem obolelih, dok pitanje otavranja škola postaje predmet političke borbe.

Samo nekoliko nedelja pred početak školske godine, američki predsednik Donald Tramp pretio je da će ukinuti davanje sredstava iz federalnog budžeta onim okruzima koji ne budu otvorili škole, prenosi Glas Amerike.

S druge strane, pedijatri i nastavnici žele da škole budu otvorene, ali tako da ovim potezom ne bude ugrožena bezbednost nijednog đaka. "Znamo da deca najbolje uče kada su fizički prisutna u učionici. Ali, moramo otvarati škole tako da to bude bezbedno za sve đake", saopšteno je iz dva najveća američka udruženja dečjih lekara.

Osim toga, rizik od zaražavanja korona virusom usled otvaranja škola ne postoji samo za učenike, nego i za nastavnike i drugo osoblje zaposleno u ovim ustanovama, ističu medicinski eksperti. Oni tvrde da je otvaranje škola rizično isto kao i pokretanje ekonomije i da takvi preuranjeni potezi mogu da dovedu do povećanja broja zaraženih korona virusom. Dženifer Nuco sa Univerziteta Džons Hopkins ističe da otvaranje škola možda neće biti bezbedno u onim regijama koje beleže kontinuiran rast broja obolelih od COVID-19, te da bi u takvih slučajevima trebalo sačekati da se epidemiološka situacija poboljša.

Nuco je takođe svestan i da je otvaranje škola važan element pokretanja ekonomije, da mnogi roditelji koji rade od kuće teško izlaze na kraj sa poslom i brigom o deci istovremeno, kao i da je roditeljima koji nemaju mogućnost da rade od kuće još teže.

Povratak na posao, u vreme kada ekonomija pada, a nezaposlenost u zemlji raste, postalo je ključno politčko pitanje pred predstojeće predsedničke izbore u SAD.

Studije pokazuju da je korona virus manje opasan po decu nego po odrasle osobe i da je manja verovatnoća da se deca zaraze i da imaju ozbiljniju kliničku sliku. Određene studije ukazuju na to deca ne šire zarazu korona virusom kao odrasli, ali ovi dokazi su ograničeni. Ipak, to sve ne znači da rizik ne postoji, ištiče Džoš Šarfstin sa Unvierziteta Džons Hopkins.

Prema podacima Američke pedijatrijske akademije (AAP), korona virusom u SAD je do 9. jula bilo zaraženo 200.000 dece, a 63 je umrlo od posledica COVID-19.

Za bezbedno otvaranje škola u Americi biće potrebno oko 50 milijardi dolara, procenjuje Univerzitet Džons Hopkins.

Iskustva nekih zemalja u svetu po pitanju otvaranja škola bila su pozitivna, ali Dženifer Nučno ističe da je ključni faktor koji SAD razlikuje od tih zemalja to što su one pandemiju uspele da stave pod kontrolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista