UŠLA U LIFT I ZARAZILA 70 LJUDI: Nije imala simptome, ali je bolest momentalno buknula

Novosti online

13. 07. 2020. u 19:18

УШЛА У ЛИФТ И ЗАРАЗИЛА 70 ЉУДИ: Није имала симптоме, али је болест моментално букнула

Foto: Tanjug/AP/Sajjad Safari/IIPA

NEIMENOVANA žena u Kini, ne znajući da je obolela, jednom vožnjom liftom u njenoj zgradi zarazila je najmanje 71 osobu korona virusom, tvrde naučnici.

Do incidenta je došlo 19. marta kada se ta žena vratila iz Sjedinjenih Američkih Država kući u provinciju Heilongjiang. To je bilo osam dana pošto u toj oblasti nije detektovan niti jedan slučaj korona virusa.

Prema izveštaju stručnjaka kineskog Zavoda za kontrolu zaraznih bolesti, nije imala simptome infekcije, ali je uprkos negativnom testu na korona virus ostala u samoizolaciji. Žena se nije vozila ni sa kim u liftu, ali ga je njena komšinica na spratu ispod koristila neposredno posle nje.

Zatim je 29. marta kod komšinice bila žurka, kojoj su prisustovali majka i njen dečko, uz još neke zvanice. Jedna od osoba koje su bile tamo 2. aprila imala je moždani udar te je odvezena u bolnicu, ali u tom trenutku nije postojala jasna veza između tog čoveka i žene koja je putovala.

Naučnici su kasnije utvrdili da se putnica najverovatnije kontaminirala lift u zgradi, a da se komšinica zarazila pošto ga je koristila odmah posle nje. Ona je zatim inficirala majku i njenog momka sa kojim je došla, a taj par inficirao je čoveka koji je imao moždani udar.

Pošto je taj muškarac došao na okupljanje sa svojim sinovima, kasnije je otkriveno da su svi zaraženi korona virusom, a ta grupa inficirala još 28 osoba u bolnici, uključujući pet medicinskih sestara i jednog doktora. Zatim su oni zarazili još 20 osoba u drugoj bolnici.

Momak majke koja je došla u posetu ćerki imao je simptome kovida-19 i postao prvi slučaj u klasteru koji je bio pozitivan na korona virus. Kad su istraživači saznali da je neko u blok nedavno doputovao, putnica je ponovo testirana i tom prilikom je utvrđeno da ima u organizmu antitela, što implicira da je ranije bila zaražena.

- Verujemo da je putnica bila asimptomičan pacijent i da je komšinica ispod inficirana virusom tako što je bila u kontaktu sa liftom u zgradi. Naši rezultati pokazuju kako jedan asimptomičan slučaj može da izazove veliko širenje zaraze unutar zajednice - naveli su istraživači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dragan

13.07.2020. 21:24

Nema pijma onaj ko je ovo objavio. Svetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da je nakon visemesecnog istrazivanja dokazano da lice bez simptoma ne moze nikoga da zarazi.