MAKRONOVA STRANKA SE PLAŠI DA PREDLOŽI SVOJE KANDIDATE? Francuski premijer otkrio kakva je taktika stranke za predstojeće izbore

Милица Шкорић
Milica Škorić

17. 06. 2024. u 17:56

STRANKA francuskog predsednika Emanuela Makrona neće predlagati svoje kandidate u oko 60 izbornih jedinica plašeći se katastrofalnih rezultata na parlamentarnim izborima, izjavio je francuski premijer Gabrijel Atal.

МАКРОНОВА СТРАНКА СЕ ПЛАШИ ДА ПРЕДЛОЖИ СВОЈЕ КАНДИДАТЕ? Француски премијер открио каква је тактика странке за предстојеће изборе

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

- Stranka preporoda i njeni saveznici neće biti zastupljeni u nizu izbornih jedinica na parlamentarnim izborima 30. juna i 7. jula. Postoji nekoliko izbornih jedinica, oko šezdeset, u kojima znamo da naši kandidati nisu u najboljoj poziciji - rekao je on na radiju RTL.

Konkretno, koalicija neće nominovati svoje kandidate protiv bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji se kandiduje za levičarsku stranku Francuska prkosna (LFI), ili u izbornim jedinicama gde je podrška jaka na desnici ili levici.

Da bi dobila apsolutnu većinu u parlamentu, predsednička koalicija treba da dobije 289 mesta.

Na izborima za Evropski parlament 9. juna u Francuskoj, desničarska partija Nacionalni skup bila je više nego dva puta ispred koalicije pristalica predsednika Emanuela Makrona, osvojivši 31,36 odsto glasova. Makron je naknadno najavio raspuštanje Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u dva kruga - 30. juna i 7. jula.

Prema anketama, više od trećine Francuza spremno je da glasa za stranku Nacionalni skup, dok će predsednička koalicija dobiti manje od 20 odsto glasova.

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU - Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!