ŠOJGU JASAN: Naše vežbe adekvatan odgovor na podršku Zapada kijevskom terorističkom režimu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

11. 06. 2024. u 16:09

VOJNE vežbe ruskih nestrateških nuklearnih snaga su odgovor i adekvatna reakcija na aktivno učešće NATO vojnika u borbama u Ukrajini, kao i na to što je Kijevu dozvoljeno da zapadnim oružjem gađa ruske civilne objekte, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Sergej Šojgu.

ШОЈГУ ЈАСАН: Наше вежбе адекватан одговор на подршку Запада кијевском терористичком режиму

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Podsetiću da su naše vežbe adekvatan odgovor na podršku Zapada kijevskom terorističkom režimu. Osim toga, održavanjem vežbi Rusija je odgovorila na gomilanje vojnog potencijala zemalja NATO-a u blizini granica naše zemlje - objasnio je Šojgu, povodom početka drugog dela vojnih vežbi nestrateških nuklearnih snaga. 

Ova faza, koja je počela danas, predviđa zajedničku pripremu ruskih i beloruskih oružanih snaga za korišćenje nuklearnog oružja. Cilj vežbi je da se osigura bezbednost Savezne države Rusije i Belorusije. 

Komentarišući reakciju javnosti povodom nuklearnih vežbi, Šojgu je ocenio da je ona "suzdržana", budući da je "sve većem broju zemalja sveta jasno da su upravo neodgovorno ponašanje SAD i njihove akcije, koje su usmerene na podrivanje kontrole naoružanja, doveli do degradacije situacije u sferi međunarodne bezbednosti".

Rusija je, podsetimo, saopštila da će početi da realizuje vežbe svojih nuklearnih snaga 6. maja ove godine, nakon što su francuski predsednik Emanuel Makron, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron i predstavnik američkog Senata Hakim Džefris počeli da govore "o spremnosti, pa čak i o nameri da pošalju naoružane kontingente u Ukrajinu, odnosno da NATO vojnici stanu pred rusku vojsku", objasnio je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pišu RIA Novosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, upozorio i da je rusko nuklearno naoružanje četiri puta moćnije od onog koje su Amerikanci bacili na Japan i dodao da je Rusija povećala proizvodnju municije više od 20 puta, te da je sada mnogo ispred neprijatelja u vazduhoplovnoj tehnici.

BONUS VIDEO: DRAMATIČAN SNIMAK IZ GAZE: Pogledajte upad izraelske policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama