ZBOG JASENOVCA HRVATSKA UPUTILA PROTESTNU NOTU CRNOJ GORI: Hrvati zabrinuti jer se spomen na žrtve politizuje

Tanjug

15. 05. 2024. u 13:36

ZAGREBAČKI mediji pišu da je Hrvatska danas uručila protestnu notu Crnoj Gori zbog izjave predsednika Skupštine Andrije Mandića da će politički predstavnici Srba predložiti rezoluciju o Jasenovcu.

ЗБОГ ЈАСЕНОВЦА ХРВАТСКА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ ЦРНОЈ ГОРИ: Хрвати забринути јер се спомен на жртве политизује

Foto: D. Milovanović

Kako prenosi zagrebački Večernji list, nota "apostrofira neprimerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe", instrumentalizaciju Hrvatske za unutrašnju politiku u Crnoj Gori i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njen put prema Evropskoj uniji.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova ova informacija nije zvanično potvrđena, a Večernji podseća da je Hrvatska odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, vlastima u Podgorici iznela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje i zvanično reagovati. 

To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota, piše list.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o, kako se navodi, "Rezoluciji Generalne skupštine UN o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sećanja".


BONUS VIDEO: Svečano otvaranje vetroparka Krivača - prvog vetroparka u Istočnoj Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!