TRAMP NAJAVIO VELIKE PROMENE U NATO: Evo šta je njegov plan

Novosti online

04. 05. 2024. u 10:01

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp razmatra planove da navede članice NATO da podignu donju granicu izdvajanja iz svojih budžeta za odbranu na tri odsto, sa trenutnih dva, ako ponovo postane predsednik SAD.

ТРАМП НАЈАВИО ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У НАТО: Ево шта је његов план

Foto: Printskrin

Tramp smatra da članice NATO treba da doprinose više zajedničkoj odbrani zbog pretnji Rusije i Kine, kao i da u izdvajanje za odbranu ne treba da se ubraja pomoć koju države šalju Ukrajini, rekao je neimenovani izvor blizak Trampu za britanski Telegraf.

On je naveo da je Tramp razmatrao takvo povećanje i ranije, ali da je postao ubeđen posle sastanka sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom, koji je bivšeg predsednika ubedio i da opozove protivljenje pomoći od 60 milijardi dolara Ukrajini njegovih poslanika u Predstavničkom domu Kongresa.

- Njegovo razmišljanje se kreće ka tri odsto, naročito posle razgovora sa Dudom, i to bez novca za Ukrajinu, rekao je neimenovani izvor.

Tramp je ranije pretio izlaženjem iz NATO ako bi opet postao predsednik SAD u slučaju da države članice ne povećaju svoje izdvajanje za odbranu, od kojih 11 od 32 dostiže trenutni minimum od 2 odsto.

Među tim državama su SAD, Velika Britanija, Poljska, Grčka, Estonija, Litvanija, Finska, Letonija, Mađarska, Slovačka i Danska.

Duda je već pozivao na minimalna izdvajanja od 3 odsto, što za sada dostižu samo SAD, Grčka i Poljska, a generalni direktor za odbrambenu industriju EU Timo Pesonen je u utorak naveo da se o tolikom izdvajanju već razgovara "među nekim državama članicama iza zatvorenih vrata".

Izvor blizak Tramp je takođe naveo za Telegraf da je bivši predsednik razvio detaljan plan za miran završetak rata u Ukrajini, ali ga neće otkriti pre izbora.

 

BONUS VIDEO: SRBIJA VOJNA SILA U REGIONU |Miloš Jevtić| Nije samo naslov |

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove