KIJEVU POMOĆ OD VAŠINGTONA STIŽE ZA NEDELJU DANA? Predlog zakona o finansiranju bi uskoro mogao da stupi na snagu

A.Vojinović

22. 04. 2024. u 06:30

POSLE višemesečnih previranja unutar Republikanske stranke, Predstavnički dom američkog Kongresa obrnuo je ploču usvojivši minulog vikenda predlog zakona o finansiranju za pomoć Ukrajini, Izraelu i saveznicima u Indopacifičkom regionu, uključujući Tajvan, a koji će kasu SAD olakšati za 95 milijardi dolara.

КИЈЕВУ ПОМОЋ ОД ВАШИНГТОНА СТИЖЕ ЗА НЕДЕЉУ ДАНА? Предлог закона о финансирању би ускоро могао да ступи на снагу

Tanjug

Odobravanju spornih odredaba protivila se tvrda struja konzervativaca u Donjem domu Kongresa, na čelu sa bivšim predsednikom Donaldom Tramom, zbog dela koji se odnosi na imigracionu politiku, da bi posle izjave lidera republikanaca uoči glasanja da je opstanak Ukrajine važan za SAD, nacrt dobio potrebnih glasova "za" usvajanje.

Odluku Predstavničkog doma Kongresa brzo je pozdravio šef Bele kuće Džozef Bajden, kao i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i premijer Izraela Benjamin Netanijahu, koji su se na društvenim mrežama zahvalili SAD.

- Odmah ću potpisati zakone kako bih poručio svetu da podržavamo naše prijatelje i ne dozvoljavamo Iranu ili Rusiji da uspeju u svojim namerama - rekao je on.

Od ukupno 95 milijardi dolara, 60,84 milijarde namenjeno je Ukrajini, dok je za Izrael previđeno 26,38 milijardi dolara, od čega će 9,1 milijarda biti iskorišćena za obezbeđivanje humanitarne pomoći stanovništvu u Pojasu Gaze. Za područje Indopacifika planirano je izdvajanje u iznosu od 8,12 milijardi dolara. No, da bi zakon ušao u zvaničnu proceduru potrebno je da zeleno svetlo da i Senat, u kojem većinu imaju demokrate, a zatim da ga parafira i Bajden.

Iako zasad nije poznato kada bi novčana pomoć mogla da stigne do saveznika, procenjuje se da bi do toga moglo da dođe već iduće sedmice. Sekretar za štampu američkog Pentagona rekao je ranije da bi američke vojne zalihe, uključujući sisteme PVO i artiljerijske jedinice, mogle biti prebačene u Ukrajinu za nekoliko dana nakon konačnog odobrenja, preneo je Bi-Bi-Si. Procenjuje se da bi Gornji dom Kongresa mogao da odobri nacrt zakona već sutra, a da ga predsednik potpiše do kraja nedelje.

Kremlj: Samo će se bogatiti SAD

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ni nova američka pomoć Kijevu neće spasti Ukrajinu od poraza. Peskov smatra da će na tome Amerika zaraditi i biti bogatija, a da će se Ukrajina razrušiti. Takvu ocenu Peskov je dao jer će značajan deo pomoći ostati u SAD "da se napune ispražnjeni arsenali oružja". Bivši predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev koji je sada drugi čovek Saveta bezbednosti RF, takođe, smatra da 61 američka milijarda neće pomoći Ukrajini jer će veliki deo otići američkom vojnoindustrijskom kompleksu. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije ocenjuju da će nova pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i Tajvanu, samo povećati svetsku krizu. Portparolka MIP-a Rusije Marija Zaharova je nazvala američku pomoć Ukrajini direktnim finansiranjem "terorističke države". (B. V.)

Za usvajanje spornog zakona posebno se zalagao predsedavajući Predstavničkog doma i republikanac Majk Džonson, koji se uoči glasanja oslanjao na podršku demokrata, nauštrb tvrde struje konzervativaca koja se mesecima oštro protivila slanju nove finansijske pomoći Kijevu. Zeleni taster za prihvatanje novčane vakcine za Ukrajinu u subotu je pritislo 311 kongresmena, dok je 112 kliknulo na crveno dugme. Od republikanskih kongresmena njih 112 se usprotivilo zakonu, dok ga je podržalo 101. Svih 210 demokrata je glasalo za.

Džonson se zbog svojih poteza našao na udaru dela svoje partije, zbog čega se spekuliše da bi mogao u narednim danima da ostane bez fotelje. On je novinarima nakon usvajanja zakona poručio "da se ne šeta po holovima Kongresa brinući se da će biti uklonjen sa vlasti".

- Ovde sam uradio ono u šta verujem da je ispravna stvar - rekao je on.

Republikanska predstavnica Mardžori Tejlor Grin je odmah osula paljbu na predsedavajućeg.

- Majk Džonson je hroma patka. Gotov je - rekla je ona.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će značajno povećanje pomoći dopuniti desetine milijardi pomoći koju Ukrajini pružaju evropski saveznici. Usvajanje pomoći u Predstavničkom domu pozdravljeno je i iz EU.

- Ukrajina zaslužuje svu podršku koju može da dobije protiv Rusije - rekli su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i prvi čovek Evropskog saveta Šarl Mišel u zajedničkom saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)