ORBAN JE DOBIO NEOČEKIVANOG SAVEZNIKA: Zajedno su se suprotstavili ključnom EU paktu

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 04. 2024. u 07:42

POLjSKA i Mađarska postigle su u sredu konsenzus za odbacivanje migracionog pakta EU, ubrzo nakon što je Evropski parlament odobrio sporazum.

ОРБАН ЈЕ ДОБИО НЕОЧЕКИВАНОГ САВЕЗНИКА: Заједно су се супротставили кључном ЕУ пакту

Foto: Tanjug/AP

Dogovor, koji je rađen godinama, osmišljen je da ubrza proces azila, preseli migrante iz prvih zemalja i pojednostavi proces deportacije za neuspešne tražioce azila.

Dok su predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravile sporazum kao istorijski, drugi su ga oštro kritikovali, uključujući nevladine organizacije, kao i poslanike krajnje desnice i krajnje levice.

Poljski premijer Donald Tusk oštro je odbacio ideju o mehanizmu relokacije, koji bi prebacio migrante iz prvih zemalja u druge zemlje članice EU. Tusk je obećao da će pronaći način da isključi Poljsku iz tog mehanizma. 

Tusk je otpustio Orbanove nacionalističke prijatelje

- Naći ćemo način da zaštitimo Poljsku od mehanizma preseljenja, čak i ako ovaj pakt stupi na snagu u manje-više obliku u kojem je danas izglasan u parlamentu - rekao je on obraćajući se novinarima. Mađarski premijer Viktor Orban takođe je kritikovao sporazum na društvenim mrežama, nazvavši pakt „još jednim ekserom u kovčeg Evropske unije“.

- Jedinstvo je mrtvo, više nema sigurnih granica. Mađarska nikada neće pokleknuti pred masovnim migracijskim ludilom! Potrebne su nam promene u Briselu da bismo zaustavili migraciju - napisao je Orban na društvenoj platformi Iks. 

Zemlje članice sada moraju da odobre pakt. Budimpešta i Varšava su dugo predvodile otpor sporazumu o migraciji. Dve zemlje su često pretile, a ponekad i uspevale da ometaju napredak pregovora o sporazumu o migracijama. 

Međutim, odnosi između dve zemlje su zahlađeni nakon što je bivši predsednik Evropskog saveta Tusk otpustio Orbanove nacionalističke prijatelje u Varšavi. Politiko stoga zaključuje da su dve centralnoevropske zemlje sklopile „neočekivani” savez. 

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI - Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)