UKRAJINA I ZAPAD STRAHUJU OD RUSKOG PROBOJA: Zelenski u panici – Rusi mogu da stignu do velikih gradova (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 04. 2024. u 22:11

U UKRAJINI i među njenim zapadnim pokroviteljima iz dana u dan raste zabrinutost da bi očekivana ruska ofanziva ovog leta mogla da probije ukrajinske linije odbrane, o čemu sve više pišu zapadni mediji.

УКРАЈИНА И ЗАПАД СТРАХУЈУ ОД РУСКОГ ПРОБОЈА: Зеленски у паници – Руси могу да стигну до великих градова (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

Naime, Kijev se već mesecima žali da ga je nedostatak naoružanja i municije sa Zapada doveo u izuzetno nepovoljan položaj u sukobu sa Moskvom. Tako je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za "Vašington post" prošle nedelje izjavio da će ukrajinska vojska možda morati da se povuče kako bi smanjila dužinu fronta, količinu municije i broj ljudi neophodan da se linije odbrane održe.

-Ako linija pukne, Rusi mogu doći do velikih gradova, upozorio je ukrajinski lider.

Sa druge strane, "Blumberg" je juče objavio članak u kome se navodi da je odnos granata, koje ispaljuju Rusija i Ukrajina, od početka godine porastao sa 3:1 na 7:1. Izvori američkog lista su izrazili i da "zabrinuti strani donatori" nastoje da poprave ovaj odnos na 7:3, jer je "zapadno naoružanje navodno superiorno u odnosu na rusko".

Još gore (po ukrajinsku stranu) predviđanje stiglo je od ukrajinskih vojnih zvaničnika, koji su za "Politiko", pod uslovom anonimnosti, upozorili da bi se linija fronta mogla urušiti. Prednost Rusije u oružju i ljudstvu znači da će ruska vojska verovatno moći da "probije liniju fronta i da je potpuno uniština nekim delovima", rekao je jedan od oficira.

-Ne postoji ništa što Ukrajini sada može pomoći, jer nema ozbiljnije tehnike koja bi mogla da nadomesti veliku količinu trupa koje će Rusija poslati na nas, rekao je visoki zvaničnik ukrajinske vojske.

Ovo upozorenje došlo je od oficira koji su služili i dok se na mestu glavnokomandujućeg Oružanih snaga nalazio general Valerij Zalužni, kog je Zelenski smenio početkom Februara. Pre smene Zalužnog, dvojica zvaničnika su se javno sukobila po pitanju toga da li je sukob sa Rusijom došao do zastoja, što bila generalova procena.

Oficiri su u tekstu za "Politiko" upozorili i da ne treba potcenjivati sposobnost Rusije da se prilagodi i suprotstavi novim sredstvima koje Zapad donira Ukrajini.

-Oni konstantno uče. Oni nam ne daju drugu priliku. I u tome su uspešni, rekao je jedan od njih i dodao da ruske snage već rade na načinu na koji će se obračunati sa višenamenskim borbenim avionima F-16, za koje se očekuje da će tokom godine stići u Ukrajinu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?