RAT U UKRAJINI: Rusi pogodili višespratnice u Harkovu – ima mrtvih i ranjenih (FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

27. 03. 2024. u 07:22 >> 22:33

RAT u Ukrajini – 763. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руси погодили вишеспратнице у Харкову – има мртвих и рањених (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Poljski farmeri blokiraju granicu sa Ukrajinom tri punkta

Poljski farmeri nastavljaju blokadu ukrajinsko-poljske granice na tri punkta, saopštio je portparol Ukrajinske granične službe (DPSU) Andrij Demčenko.

- Poslednjih dana poljski farmeri su blokirali samo tri pravca. Ranije su svoje akcije izveli na šest - naveo je Demčenko, prenosi Ukrinform.

Sutra će biti održan međuvladin sastanak Ukrajine i Poljske na kojem će strane izneti zajednički stav o deblokadi granice.

(Tanjug)

 

Zelenski: Jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 vitalni zadaci


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da su jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 Ukrajini vitalni zadaci. 

- Za ovo nema i ne može biti nikakvog racionalnog objašnjenja – zašto sistemi Patriot, kojih ima dovoljno širom sveta, još uvek ne zatvaraju nebo Harkova i drugih naših gradova i zajednica koje stradaju od ruskih terorista. Radimo svaki dan na tome da obezbedimo više zaštite za živote našeg naroda, naše Ukrajine - naveo je Zelenski na Fejsbuku.

Zelenski je podsetio da je u današnjem napadu ruskih trupa na Harkov poginula jedna osoba, a da je povređeno najmanje 19, među kojima i dvoje male dece.  

- Ruski teror protiv grada postaje sve gnusniji. Rusija i dalje pokušava da otera preko milion ljudi u mrak, redovno lansirajući rakete i dronove „Šahed”. Sada koriste i vazdušne bombe. Gađali su običnu ulicu, kuće, školu i običnu civilnu infrastrukturu - istakao je Zelenski.

U Harkovu su danas oko 16 časova odjeknule eksplozije u stambenom naselju Ševčenkov. 

U napadu ruskih snaga poginula je jedna osoba, njih 19 je povređeno, a oštećeni su stambeni objekti, uključujući i Institut za hitnu hirurgiju.
 

 

Kuleba ponovo zatražio više PVO sistema "patriot" od Zapada

Rusija je pojačala vazdušne napade na Ukrajinu i lansirala 190 raketa različitih tipova, 140 dronova "šahed" i 700 vođenih avio-bombi za samo nedelju dana – od 18. do 24. marta, izjavio je Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Kuleba je ponovo ukazao na hitnu potrebu Ukrajine za više PVO sistema "patriot" i sličnih na pozadini sve većeg intenziteta ruskih vazdušnih udara balističkim projektila, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

(Tanjug)

Foto: AP

 

 

Moskva: Snage PVO oborile tri drona u Belgorodskoj oblasti

Sistemi PVO oborili su tri drona u Belgorodskoj oblasti, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

Navodi da nema žrtava ni razaranja.

(Izvestia)

 

Ukrajina: Rusi pogodili višespratnice u Harkovu – ima mrtvih i ranjenih

 


Ruske snage granatirale su stambenu zgradu u Harkovu, a u napadu ima mrtvih i ranjenih, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

- Napad na stambene zgrade u harkovskom naselju. Ima mrtvih i ranjenih. Ovo je još jedan čin krvavog terora protiv Ukrajinaca - napisao je gradonačelnik na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su izvršena dva udara.

- Okupatori su izvršili dva udara u harkovskom okrugu Ševčenkov. Prema preliminarnim podacima ima žrtava. Civilna stambena infrastruktura je oštećena - navodi se u saopštenju.

Ukrajinska agencija je prethodno javila da su se oko 16 časova po lokalnom vremenu u Harkovu začule eksplozije. 

 

 

Glatkov: Iznad Belgoroda oboreno 18 "vampira"

Ruske jedinice protivvazdušne odbrane oborile su 18 granata "vampir" iznad južne granice sa Belgorodom, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov.

On je na Telegramu naveo da je jedna osoba povređena i da je pričinjena šteta na privatnim kućama i

automobilima.

(Reuters)

 

Napadi "šahedima" na ukrajinske oblasti

Šef ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk. rekao je da je Rusija tokom noći lansirala 13 dronova "šahed" na Ukrajinu, od kojih je deset oboreno u oblastima Harkova, Suma i Kijeva.

(Reuters) 

 

Ponovo gađan Nikopolj

Ruska vojska je dva puta teškom artiljerijom napala  Nikopoljskog, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak.

Dodao je da u napadu nije bilo povređenih.

(Ukrinform)

 

Napad na ukrajinska skladišta dronova

Ruske jedinice su pogodile lokacije za sklapanje i skladištenje ukrajinskih dronova u136 okruga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Takođe, kako se navodi, tokom dana PVO jje uništilia 210 ukrajinskih dronova i oborili 21 raketu iz višecevnih raketnih sistema "Himaras" i "Vampir".

(Izvestiя) 

 

EU zadržava pet milijardi evra od zamrznute ruske imovine

Evropska unija odlučila je da zadrži pet milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine kako bi platila pravne sporove sa Rusima, objavilo je izdanje „Politiko“, pozivajući se na dokumenta, prenosi Sputnjik. 

„Euroklir (sistem za obračune i kliring) dobio je dozvolu da zadrži prihode, dobijene od ulaganja (ruske imovine) u 2022. i 2023. godini. Pet milijardi evra je bafer koji će omogućiti plaćanje tekućih i potencijalna potraživanja u Rusiji ili drugde“, navodi se u objavi.

Ukrajina upozorava da Rusija minira njene granice cilindričnim kasetnim bombama

Rusija koristi cilindrične fragmentacione kasetne vazdušne bombe SHOAB-0,5 u pograničnim regionima Ukrajine objavila je Državna služba za vanredne situacije na Fejsbuku, prenosi Tanjug. 

"Neprijatelj njima daljinski minira našu zemlju. Izgledaju kao male srebrne lopte. Njihov izgled može privući pažnju dece. Zato upozorite svoje najmilije na opasnost", upozorila je Služba za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju, Ruska Federacija koristi takve kasetne bombe u pograničnim regionima Ukrajine.

"Jedan kertridž RBK-500 sadrži 565 kugličnih bombi SHOAB-0,5 težine po 400 grama. Imaju veliku zonu oštećenja: kada se razlete i padnu na zemlju, neke od njih ne eksplodiraju, tako da se mogu slomiti od bilo kakvog dodira, iako nemaju seizmički senzor", ističe se u saopštenju.

Državna služba za vanredne situacije pozvala je građane da hitno prijave nadležnima ukoliko primete ovakve eksplozivne naprave. Kako je preneo Ukrinform, ruska vojska je bacila dve vođene vazdušne bombe na školu u opštini Velikopisar u Sumskoj oblasti.

Oružane snage Rusije zauzele periferiju Časovog Jara

Jedinice Oružanih snaga Rusije preuzele su kontrolu vatre nad istočnom periferijom sela Časov Jar na Artemovskom sektoru fronta u Donbasu, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Tokom oslobodilačkih akcija naših trupa u rejonu naselja Časov Jar, jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije linije i položaje, što je omogućilo da se istočni obod naselja zauzme - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

"Ukrajina u juriš baca nespremne borce"

Ukrajinska komanda počela je da šalje neobučene borce u napade na Kupjanski sektor fronta, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Prilikom sledećeg juriša u rejonu naselja Sinkovka (regija Harkov – prim. aut.), ukrajinska komanda je bacila nedavno mobilisane građane na čelo svojih snaga za kontranapad, a pratio ih je već „ispaljeni“ juriš grupe 57. motorizovane pešadijske brigade oružanih formacija Ukrajine - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je pojasnio da, prema rečima ukrajinskog vojnika koji je preživeo juriš, ukrajinska komanda na ovaj način pokušava da smanji gubitke iskusnih i motivisanih vojnika.

BONUS VIDEO:

SNIMAK IZ BORA: Potraga za malom Dankom - žandrmerija u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!