GENERAL ŠIL: FRANCUSKI VOJNICI SU NA GOTOVS! - Upozoravajući autorski tekst šefa generalštaba francuskih kopnenih snaga

Umnožavaju se zlokobne poruke da, ko hoće mir, treba da se spremi za rat. Posle teksta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, iste reči upotrebio je i šef generalštaba francuskih kopnenih snaga, armijski general Pjer Šil, u francuskom listu "Mondu".

ГЕНЕРАЛ ШИЛ: ФРАНЦУСКИ ВОЈНИЦИ СУ НА ГОТОВС! - Упозоравајући ауторски текст шефа генералштаба француских копнених снага

Foto: Profimedia/Ilustracija

- U vreme kada se umnožavaju krizna žarišta, Francuska, kao okvirna nacija NATO, ima velike prednosti. Pored nuklearnog odvraćanja, poseduje snage obučene i interoperabilne sa savezničkim vojskama – precizira Šil.

Francuska, dodaje Šil, ima kapacitet da u koaliciji angažuje diviziju, odnosno oko 20.000 ljudi, u roku od 30 dana. Ima, kaže, mogućnost da komanduje koalicionim armijskim korpusom s 60.000 vojnika. Upozorava i da umnožavanje izvora kriza sa sobom nosi i rizik od spiralnog rasta i širenja opasnosti.

- Kao načelniku kopnenog Generalštaba, cilj mi je da naše snage menjaju trendove, doprinose rešavanju sukoba i stvaraju solidarnost, da odvraćaju napade na Francusku – poručuje armijski general.

Šil konstatuje da se projekat svetskog poretka zasnovanog na suverenitetu država, međunarodnom pravu i rešavanju sporova putem pregovora predstavlja kao poražen. Ratovi se, smatra on, vraćaju kao prihvaćeni način rešavanja sukoba. Elektronsko ratovanje, kaže, ne isključuje borbu prsa u prsa u rovovima, sajber napadi artiljerijske duele, informativne manipulacije gradske borbe od kuće do kuće, hiperbrze rakete jeftine udare dronova.

- Vreme kada ste mogli da promenite tok istorije sa tri stotine vojnika je prošlo. Nema više „malih ratova“ jer je pristup određenim najsavremenijim tehnologijama demokratizovan – poručjuje francuski general.

Šil naglašava da, suočena sa odnosima snaga i novim oblicima rata, Francuska ima velike prednosti, ali da nije imuna na tenzije širom sveta.

- Ima međunarodnu odgovornost. Ima interese i teritorije u svim geografskim oblastima. Vezana je odbrambenim sporazumima sa državama izloženim velikim pretnjama. Da bi se zaštitila od napada i odbranila svoje interese, francuska vojska se priprema za najteže borbe – poručuje šef generalštaba.

Naglašava da trateška solidarnost sa saveznicima zahteva od Francuske da ima snage obučene i interoperabilne sa njihovim:

- Nuklearno naoružanje nije univerzalna garancija, jer ne štiti od sukoba koji bi ostali ispod praga vitalnih interesa. To oruđe moći je sposobno da privuče partnere, da bude diplomatski i vojni instrument koji ovlašćuje Francusku da se autonomno angažuje, kao okvirna država unutar NATO, kao i u okviru ad hok koalicije - smatra on.

Kaže da je uloga Francuske da zadrži slobodu delovanja, preuzme vođstvo u operacijama i potvrditi svoje stavove u okviru koalicije.

- Kopnena vojska oličava snagu i vrednosti nacije. Spremna je. Bez obzira na razvoj međunarodne situacije, Francuzi mogu biti uvereni da će se njeni vojnici odazvati – zakljuje Pjer Šil.

DEMANTUJU

FRANCUSKO ministarstvo vojske je demantovalo navode direktora ruske spoljne obaveštajne službe Sergeja Nariškina, da Francuska već sprema 2.000 vojnika za Ukrajinu. - Ovakvu vrstu provokacija smatramo neodgovornim – istakli su u ministarstvu. Više vojnih analitičara u francuskim medijima istaklo je da slanje francuskih trupa u Ukrajinu nije na dnevnom redu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024