NEĆE DA RATUJU PROTIV PUTINA: Francuzi zabrinuti zbog moguće eskalacije s Rusijom

Pilula nije prošla. Ni dve nedelje posle nagoveštaja francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju trupa na tlo Ukrajine, ni sijaset objašnjenja kojima je pokušano s raznih strana da se ova mogućnost ublaži i ograniči, Francuzi nisu manje zabrinuti.

НЕЋЕ ДА РАТУЈУ ПРОТИВ ПУТИНА: Французи забринути због могуће ескалације с Русијом

Foto: Goran Čvorović

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnjenja, 57 odsto građana smatra da Emanuel Makron nije u pravu što podiže ton protiv Rusije. Francuska politika prema ratu u Ukrajini biće glavna tema u najavljenom večerašnjem televizijskom obraćanju francuskog predsednika građanima.

Predsednik će morati da uloži puno pedagoškog napora, da bi smanjio zebnju i strahove populacije. Na osnovu pomenutog istražvanja, 61 odsto Francuza smatra Vladimira Putina kao opasnost po Francusku, 24 za neke druge zemlje, a samo 15 misli da nije opasnost. Istovremeno, 60 odsto izražava bojazan da ruski predsednik može da napadne neku od zemalja NATO, a samo 23 odsto ne brine, dok su ostali neodlučni.

Osim od sukoba, Francuzi strahuju i od sajber-napada i drugih vidova hibridnog rata. Ali, imaju i strah od posledica eventualnog direktnog učešća u ratu, ne žele da učestvuju u sukobu i da dalje dolivaju ulje na vatru. Ne žele da pristanu ne neku buduću eventualnu mobilizaciju svojih sinova i kćeri i dolazak kovčega iz pravca Ukrajine.

Protiv nedavno sklopljenog vojnog bilateralnog sporazuma između Pariza i Kijeva vrednog tri milijarde evra izjasnilo se 51 odsto građana. S druge strane, 54 osto smatra da treba nastaviti s pomaganjem Ukrajini u ratu protiv Rusije, ali da Francuska ne treba previše da se angažuje. Svega 24 odsto ispitanih smatra da je potreban angažman bez limita da bi se sprečila Rusija da dobije rat. Gotovo identičan postotak, 21 odsto, veruje da Ukrajinu treba ostaviti samu da se bori protiv Rusa.

Na najavljeno obraćanje francuskog predsednika gleda se i kao njegov ulazak u kampanju pred evropske izbore. Na ovim izborima, ankete trenutno daju veliku prednost krajnjoj desnici oličenoj u stranci Nacionalno okupljanje, koja se između ostalog protivi daljem zatezanju odnosa s Rusijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)