PONIŠTAVAJU TRANSFER KRIMA UKRAJINI: Poslanici ruske Dume podneli predlog zakona

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 03. 2024. u 19:31

RUSKI poslanici Konstantin Zatulin i Sergej Cekov podneli su Državnoj dumi predlog zakona kojim se poništava vladina odluka iz 1954. godine o transferu Krima iz Rusije u Ukrajinu, navodi se zvaničnom sajtu pravnih informacija.

ПОНИШТАВАЈУ ТРАНСФЕР КРИМА УКРАЈИНИ: Посланици руске Думе поднели предлог закона

Foto: AP

U predlogu zakona se navodi da ova odluka predstavlja kršenje Ustava Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, Ustava Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike, osnovnih principa vladavine prava i međunarodnog prava.

-Ruska Federacija, kao pravni sledbenik SSSR-a i RSFSR-a, odluku o prenosu Krimske oblasti bez uzimanja u obzir volje ruskog naroda smatra političkim zločinom i radi na prevazilaženju posledica samovolje i teži istorijskoj pravdi i zakonitosti, zbog čega proglašava ništavim i bez pravnog dejstva od trenutka donošenja zakon SSSR-a od 26. aprila 1954. i sve druge odluke iz 1954. godine u vezi sa prenosom Krima, navodi se u dokumentu, prenosi TASS.

Primopredaja iz 1954. opisuje se kao proizvoljna i nezakonita jer nije održan referendum i sovjetske vlasti nisu imale pravo da prenesu teritoriju iz jedne konstitutivne republike u drugu bez saglasnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je predaju Krima 1954. godine pod tadašnjim sovjetskim liderom Nikitom Hruščovom kao kršenjem pravnih normi koje su tada bile na snazi.

Stanovnici Krima glasali su za nezavisnost zajedno sa ostatkom Ukrajine na referendumu kada se Sovjetski Savez raspao, a Rusija i Ukrajina su kasnije priznale granice jedna drugoj.

Moskva je preuzela vojnu kontrolu nad Krimom 2014. i pripojila ga nakon referenduma koji su ukrajinske i zapadne vlade proglasile nezakonitim.

Rojters ocenjuje da ovaj potez ima za cilj uspostavljanje pravne osnove za Rusiju da tvrdi da Krim, poluostrvo u Crnom moru, nikada nije bio deo Ukrajine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!