"FIGURA NA ŠAHOVSKOM POLJU PUTINA" Teške optužbe nemačke opozicije na račun Šolca

Novosti online

05. 03. 2024. u 14:03

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc postao je najbolja figura na „šahovskom polju“ predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je listu „Fajnenšal tajms“ predstavnik nemačke opozicije, komentarišući objavljivanje razgovora nemačkih oficira o mogućem napadu na Krimski most.

ФИГУРА НА ШАХОВСКОМ ПОЉУ ПУТИНА Тешке оптужбе немачке опозиције на рачун Шолца

Foto: Tanjug/AP

List navodi da je navodni cilj Rusije da se ne dozvoli promena stava Olafa Šolca na temu raketa „taurus“ koje Kijev traži, a za koje je nemački kancelar rekao da neće biti isporučene.

Prema rečima predstavnika partije Hrišćansko-demokratskog saveza za pitanja međunarodnih odnosa i odbrane Johana Vadefula, navodni, cilj Rusije je da se „Šolc uplete u mrežu nagoveštaja i iskrivljenih objašnjenja“, tako da ne može da u budućnosti donese odluku o isporukama raketa „taurus“.

- Šolc se našao na dnu kada je odbio da pošalje rakete. Čini se da on ne shvata da je na taj način postao najbolja figura na šahovskom polju Putina - izjavio je Vadeful.

Međutim, nemačka opozicija je za isporuku „taurusa“ Kijevu.

List piše da je nemački kancelar bio potresen kada su procurile informacije o raketama. On je ranije izjavio da Berlin neće isporučiti Kijevu rakete jer je za njihovo programiranje potrebno poslati u Ukrajinu nemačke vojnike. Međutim, na osnovu razgovora nemačkih vojnika se može zaključiti da slanje nemačkih vojnika u Ukrajinu nije obavezno i da ukrajinski vojnici mogu sami da upravljaju raketama ako su prošli obuku.

- Curenje ovih informacija je zvanična potvrda da kancelar nije govorio istinu i to veoma narušava poverenje u njega - navodi list reči predstavnika Hrišćansko-demokratskog saveza Norberta Rotgena.

List piše da je stav Šolca o raketama „taurus“ izazvao veliko nezadovoljstvo u njegovoj vladajućoj koaliciji.

Ranije je glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan je juče objavila 40-minutni audio-snimak razgovora visoko rangiranih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju „kako da bombarduju Krimski most“.

Sudeći prema tom zapisu, u razgovoru učestvuju četvorica oficira, među kojima je i šef Odeljenja za operacije i obuku Vojno-vazduhoplovnih snaga.

Oficiri, pored ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)