RAT U UKRAJINI: Orlovka i Novomihajlovka u ruskim rukama; MO Rusije - VSU izgubila više od 7.300 ljudi i 30 tenkova (VIDEO/FOTO)

Novosti online

01. 03. 2024. u 07:26 >> 00:48

RAT u Ukrajini - 738. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Орловка и Новомихајловка у руским рукама; МО Русије - ВСУ изгубила више од 7.300 људи и 30 тенкова (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Vladimir Zelenski je upozorio da svet mora da se brani, a da ruski predsednik mora da izgubi.

Vladimir Putin poručuje da Zapad pokušava da uništi Rusiju iznutra i da postoji opasnost od nuklearnog konflikta.

Glavnokomandujući vojske Oleksandr Sirski kaže da su ukrajinske snage potisnule ruske iz sela Orlovke, zapadno od Avdejevke, ali da je situacija na istočnom frontu i dalje teška.

Moskva navodi da je ruska vojska ušla u selo Rabotino u regionu Zaporožja.

Orban: Trampov povratak je jedina ozbiljna šansa za okončanje rata u Ukrajini


 Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će sledeće nedelje posetiti bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Floridi i opisao mogući povratak Trampa na funkciju predsednika kao "jedinu ozbiljnu šansu" za okončanje rata u Ukrajini.

Obraćajući se na Diplomatskom forumu u Turskoj, Orban je takođe, sugerisao da bi Trampov mogući povratak u Belu kuću mogao pomoći da se okonča sukob u Gazi, preneo je AP.         

- Jedina ozbiljna šansa za mir postoji ako se on vrati i postigne mir - rekao je Orban na forumu.   

On je istakao da će u suprotnom, rat između Ukrajine i Rusije biti dug. 

Trampov povratak "je preduslov za snažan i brz mir na evropskom kontinentu", dodao je on.

Orban je rekao da je uveren da rata u Ukrajini "sada ne bi bilo" da se Tramp nalazio na funkciji predsednika kada je rat počeo.  

Komentarišući rat u Gazi, mađarski premijer je naveo da Tramp "razume" ovaj sukob.   

- Učinio je nešto što je stvorilo nadu - rekao je Orban u vezi sa Abrahamovim sporazumom koji je imao za cilj normalizaciju veza između Izraela i zalivskih država.

Orban i Tramp su, kako navodi američka agencija AP, dugogodišnji saveznici i bivši predsednik SAD ga redovno hvali u svojim predizbornim govorima.

Njih dvojica su se sreli u avgustu 2022. u Bedminsteru, u Nju Džersiju, u Trampovom golf klubu kada je Orban otputovao u SAD da govori na Konzervativnoj političkoj akcionoj konferenciji (CPAC) u Teksasu.

U aprilu 2023, kada su podignute optužbe za prvi od četiri Trampova krivična slučaja, Orban je objavio poruku podrške Trampu pozivajući ga da "nastavi da se bori". 

Tramp je početkom 2022. rekao da daje "potpunu podršku" Orbanovoj kampanji za reizbor te godine.

 

POGLEDAJTE – Ruski tenkovi jurišaju na Krasnogorovku (VIDEO)

Neranjivi tenkovi 5. brigade, primajući udarac za udarcem, jure napred, jurišaju na grad-tvrđavu Oružanih snaga Ukrajine - Krasnogorovku.

 


Uprkos brojnim pogocima, tenkisti su završili svoj borbeni zadatak, podržavajući napad, tokom kojeg je pešadija ušla u naselje i stekla uporište.

Podsetimo, nedavno su jedinice 5. brigade probile odbranu VSU i upale u grad Krasnogorovka, koji se nalazi između Donjecka i Marjinke.

Bitka za Novomihajlovku: Rusi napreduju (MAPA)

Na južnodonjeckom pravcu, glavni događaji se odvijaju u Novomihajlovki, gde je potvrđeno napredovanje Oružanih snaga Rusije u industrijskoj zoni kod Sintezprodservis DOO.

Pojavio se snimak ruske pešadije u Novomihajlovki, južno od Timirjazevske ulice, u blizini jednog od hangara. Pored toga, postoji napredak duž ulica Ševčenka i Timirjazeva, nekoliko kuća je zauzeto, ali je još uvek problematično utvrditi tačnu konfiguraciju linije fronta.

Ilustracija telegram rybar

Na severnoj periferiji sela još nije primećen uspeh. VSU je mogao da rotira neke od prednjih položaja.

Višestruki vazdušni udari FAB-ova iz UMPC-a su u toku u severnom delu Novoselovke i susednim palisadima. Manje mete se gađaju pomoću bespilotnih letelica kamikaza.

U rejonu Pobede, južno od Marjinke, VSU je izveo nekoliko kontranapada i, po svemu sudeći, uspeo da se uhvati za južnu periferiju sela, uz magistralni put O 0532. Ranije je u istoj oblasti bila aktivnost oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, uključujući tenkove Leopard.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zelenski o situaciji na frontu

Ukrajinska vojska neće moći da odbrani Harkov ukoliko ne potisne Ruse, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Foto: Tanjug/AP

Orlovka i Novomihajlovka u Ruskim rukama

Na ruskim telegram kanalima pojavili su se navodi o zauzimanju da naselja. N jednom piše "Izvori potvrđuju: Orlovka je naša! Naselje se čisti i u tokuje potraga za minama."

Drugi prenosi da su ruski vojnici su podigli rusku zastavu iznad Novomihajlovke, obeležavajući zauzimanje novih granica. Jedinice grupe Vostok nastavljaju sa jurišom i napredovanjem unutar sela.

 

1000 km rovova oko Kijeva

Oko ukrajinske prestonice Kijeva stvoreno je nekoliko odbrambenih linija. Njihova dužina je oko hiljadu kilometara, saopštila je vojna uprava grada Kijeva.

Prema ukrajinskim vlastima, prva linija odbrane nalazi se na znatnoj udaljenosti od Kijeva. Tu su izgrađeni sistemi za gašenje požara i inženjerski objekti. Gradska vojna uprava nije saopštila kako je organizovana odbrana glavnog grada Ukrajine iz severnog pravca.

Foto Tanjug/AP

Vazdušna opasnost na Krimu

Obustavljen saobraćaj preko Krimskog mosta, a u Sevastopolju je proglašena vazdušna opasnost.

U Sevastopolju deluje PVO, sve službe su u stanju borbene gotovosti, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.

Oborena još dva drona

Ruska PVO je tokom dana oborila još dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

London traži od Berlina isporuku raketa Taurus Kijevu

Britanska vlada pokušava da ubedi Nemačku da isporuči Ukrajini krstareće rakete velikog dometa "taurus" kojima se mogu izvoditi napadi na teritoriji Rusije, javlja agencija Blumberg pozivajući se na svoje izvore.

-Britanska vlada je nezvanično pozvala da isporuči te rakete vladi u Kijevu, navodi američka agencija.

Foto printskrin youtube big gun

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je ranije da je uzdržan po pitanju isporuke ovih raketa jer njima mogu biti pogođeni i ciljevi u Moskvi.

 

Peskov: Nećemo objaviti tekst nacrta mirovnog sporazuma iz 2022.

Kremlj ne namerava da objavi nacrt mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine iz 2022. godine, rekao je portparol Dmitrij Peskov i dodao da je čitav proces prekinuo Kijev po naređenju Londona.

Foto: Profimedia

Na brifingu jedan od novinara je tražio od Peskova da prokomentariše tekst dokumenta koji je objavljen u američkom listu „Volstrit džornal“ u kojem se kao jedan od uslov navodi da bi Krim bio jedina teritorija pod punom kontrolom Rusije, a da bi budućnost LNR i DNR bila određena u pregovorima predsednika Rusije i Vladimira Zelenskog.

-Jedino što mogu da kažem da su u martu 2022. bili jedni uslovi na terenu, danas su drugačiji i drugačiji je, shodno tome, pravni status teritorija koje su postale regioni Rusije, što je upisano u Ustavu naše zemlje, rekao je on u vezi s tim da li je Rusija bila spremna sa povuče snage iz Hersonske i Zaporoške oblasti u tom trenutku.

Tekst je bio usaglašen, ali mi ne bismo želeli da ga objavljujemo, dodao je on.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Veliki gubbici VSU u ljudstvu i tehnici

Oružane snage Rusije oslobodile su Lastočkino, Severno i Petrovsko na avdejevskom pravcu i nastavile da napreduju ka zapadu, ukrajinske snage izgubile su više od 2.600 pripadnika, 23 tenka, uključujući „abrams“;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnih nedelju dana izvele 23 grupna napada visokopreciznim oružjem i dronovima na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine;

Visokopreciznim napadima uništena su preduzeća u Ukrajini koja su proizvodila dronove, kao i arsenali i lokacije Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika;

Foto General Staff of the Armed Forces of Ukrain 3. jurisna brigada Azov

PVO sredstva Rusije su tokom prethodne nedelje oborila dve rakete „storm šedou“, 4 bombe „jdam“, 34 projektila „hajmars“, kao i 639 dronova Oružanih snaga Ukrajine;

Na kupjanskom pravcu poboljšan je položaj duž linije fronta, odbijeno je 30 ukrajinskih kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 755 pripadnika i 50 vozila;

Na donjeckom pravcu zauzete su povoljnije linije, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 2.835 ljudi, sedam tenkova;

FOTO: AP/Tanjug

Na južnodonjeckom pravcu poboljšan je položaj duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 890 ljudi;

Na hersonskom pravcu zauzeti su pogodniji položaji, protivnik je ukupno izgubio više od 290 vojnika.

Tokom prethodne nedelje oborena su dva ukrajinska aviona MiG-29, jedan Su-25.


U tri regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

U Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

U 7.53 alarm se oglasio u Harkovskoj oblasti, četiri minuta kasnije - u Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Simonjan: Nemačka vojska razgovarala o udarima na Krimski most

Margarita Simonjan, glavna i odgovorna urednica medijske grupe Rusija sevodnja i televizijskog kanala RT, rekla je da joj je na raspolaganju audio-snimak na kojem su visoki oficiri nemačkog Bundesvera razgovarali o udarima na Krimski most.

- Nešto izuzetno interesantno su mi preneli drugovi u uniformi baš na dan kada je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da NATO ne učestvuje i da neće učestvovati u ukrajinskom sukobu. Snimak je toliko fascinantan, da zaista želim da ga objavim. Da obradujemo pretplatnike. Na ovom najzanimljivijem snimku visoki oficiri Bundesvera raspravljaju kako će bombardovati (pažnja!) Krimski most. I kako bi to uradili što veštije, kako bi u isto vreme njihov Šolc mogao da nastavi da priča kako sa tim nema veze - napisala je Simonjan na Telegram kanalu.

Foto: AP Photo

Prema njenim rečima, u 40-minutnom audio-snimku, oficiri Bundesvera pominju i američku i britansku vojsku, „ležerno govoreći da su one već duže vreme direktno uključene u sukob“.

Simonjan je dodala da je zvaničan novinarski zahtev podnela ministru spoljnih poslova i ambasadoru Nemačke, kao i lično Šolcu.

"Kako mi to zapravo razumemo? Zar nije vreme da Rusija aktivno podseća Nemačku kako su se za Nemačku prošli put završile eksplozije ruskih mostova? Volela bih da odgovor, kao što je uobičajeno u svim zahtevima vaših medija, vidim danas do ručka. Inače, nikad ne znaš šta sutra", zaključila je Simonjan.

Ukrajinski dronovi presretnuti iznad oblasti Nižnji Novgorod

Snage protivvazdušne odbrane presrele su preko noći tri ukrajinska drona iznad oblasti Nižnji Novgorod i uništile jednu iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Tokom noći zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede terorističke napade pomoću bespilotnih letelica tipa aviona na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije - naveli su u resoru.

U oblasti Nižnjeg Novgoroda, dronovi su presretnuti u velikom industrijskom gradu Džeržinsku, rekao je šef lokaliteta Ivan Noskov. Bespilotne letelice, kako je rekao, pokušavaju da napadnu industrijsku zonu.

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!