PETRUŠEV JASAN: Amerika je najagresivnija država u modernoj istoriji

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

28. 02. 2024. u 17:18

SJEDINjENE Američke Države su najagresivnija zemlja u modernoj istoriji i o tome govori statistika oružanih konflikta u svetu. Vašington je od 1945. godine više od 150 puta kršio suverenitet drugih zemalja, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

ПЕТРУШЕВ ЈАСАН: Америка је најагресивнија држава у модерној историји

FOTO: Kremlin

- Za period svog postojanja su SAD organizovale više od 800 neprijateljskih akcija protiv suverenih država uz primenu sile i aktivno su učestvovale u više od 100 oružanih sukoba - rekao je on u intervjuu listu „Rosijskaja gazeta“.

Osim toga, SAD su se agresivno mešale u unutrašnje stvari drugih država u celom svetu. Nakon 1945. godine su Amerikanci više od 150 puta narušavali suverenitet drugih zemalja, organizovali pučeve, provocirali nerede i uticali na izborne procese, dodao je Patrušev.

Istakao je da su se u Vašingronu okupili eksperti čiji je cilj da se demonizuju akcije Rusije.

- SAD kao i ranije razmišljaju u duhu hladno grata i smatraju da ako Rusija negde učvršćuje pozicije, onda ona to radi samo kako bi naštetila interesima Amerikanaca. Međutim, svima je dobro poznato jedno od glavnih spoljopolitičkih pravila naše zemlje – naša agenda je uvek pozitivna i konstruktivna -  naglasio je Patrušev.

Patrušev: Bela kuća ima fiks ideju – da vlade drugih zemalja pretvori u vazale

Sjedinjene Američke Države imaju opsesiju da od nezavisnih zemalja naprave svoje vazale, da njihove vlade podčine Beloj kući, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

- Danas se u nizu zemalja i regiona nastavljaju sukobi u čijem su direktnom raspirivanju učestvovale SAD. Možemo se setiti Ukrajine, Sirije, Sektora Gaze, Jemena i granične zone Sahel u Africi koja se nalazi između Sahare na severu i plodnije regije Sudan na jugu. Bez presedana po trajanju je bila Američka invazija na Irak i Avganistan. SAD i dalje pokušavaju da stvore nove konflikata. One veštački naduvavaju kontradiktornosti oko Tajvana, Južnokineskog mora, Korejskog poluostrva, militarizuju Japan, povećavaju pritisak na Iran, raspiruju tinjajuće konflikte u suverenim državama Afrike - rekao je on.

Smatra da su ideje Vašingtona jasne – da se zavlada vladama nezavisnih zemalja, između ostalog i Latinskom Amerikom, koje će biti specijalno pripremljene da budu pod potpunom kontrolom američkih vlasti.

Istakao je da je želja Vašingtona da budu potčinjeni Beloj kući, da njihova ekonomija radi u korist transnacionalnih korporacija i američkih kompanija.

- To je fiks ideja SAD, da od njih naprave vazale Vašingtona i da ih nateraju da zaborave svoju istoriju i nacionalne interese - zaključio je Patrušev.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS - Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)