GDE JE ZATAJILA ISPORUKA ORUŽJA UKRAJINI? Sastanak zapadnih saveznika u Parizu

Zapadni saveznici pokušavali su da se dogovore oko ubrzanja obećane isporuke oružja Ukrajini. Francuski predsednik Emanuel Makron okupio je dvadesetak evropskih šefova država ili vlada, s namerom da se da obećani zamajac dostavljanju vojne pomoći Kijevu.

ГДЕ ЈЕ ЗАТАЈИЛА ИСПОРУКА ОРУЖЈА УКРАЈИНИ? Састанак западних савезника у Паризу

Foto: Profimedia

Na konferenciji su između ostalih bili nemački kancelar Olaf Šolc, poljski predsednik Andžej Duda, kao i premijeri mnogih država članica EU. Najavnjeno je i učešće šefa britanske diplomatije Dejvida Kamerona kao i predstavnika SAD i Kanade. Bilo je predviđeno da se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski učesnicima obrati preko video-veze.    

- Ukrajina se bori za nju, za svoje ideale, za našu Evropu. Naš angažman neće oslabiti – poručio je Makron u najavi sastanka.

Cilj ovog okupnjanja nije bio da se obeća nova pomoć, već da se vidi šta može da se učini sa dosadašnjim obećanjima koja su dobrim delom ostala neispunjena.

Jelisejska palata je poručila da je sastanak usmeren ka ispitivanju svih mogućnosti da se efikasno pomogne Ukrajini.

- Želimo da pošanjemo jasnu poruku Putinu da neće pobediti u Ukrajini – istakli su u Jeliseju.

Francuski "Mond" naglašava da EU, koja je od početka rata isporučila Ukrajini vojnu pomoć u visini od 28 milijardi evra, ima problema da ispuni svoj angažman, naročito u isporuci projektila.  

Sve to dolazi u trenutku kada je američka pomoć od 60 milijardi dolara blokirana u Senatu. Ukrajinski premijer Denis Šmigal je istakao da je ubeđen da Amerikanci neće ostaviti Ukrajini na cedilu spram Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)