FRANCUZI OPTUŽUJU RUSE ZA UNUTRAŠNJU DESTABILIZACIJU: Grafitima dele naciju

Francuska unutrašnja obaveštajna služba (DGSI) uputila je dopis snagama reda da im signaliziraju i najmanje znake "ingerencije koje vode ruske obaveštajne službe".

ФРАНЦУЗИ ОПТУЖУЈУ РУСЕ ЗА УНУТРАШЊУ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈУ: Графитима деле нацију

Foto: Društvene mreže

Do tog saznanja došli su francuski mediji koji su preneli da je ovaj dopis o ruskom mešanju u francuske unutrašnje stvari poslat 14. februara.

Kako se ističe, ovo mešanje se u poslednje vreme vrši nečim što liči na obične prekršaje, kao što su ispisivanje grafita, lepljenje plakata ili deljenje proruskih prospekata. Upravo zato je skrenuta pažnja policiji, jer tako nešto u svakodnevnoj situaciji ne bi primetili kao opasnost po državu.

Ovim unutrašim mešanjem, ruske službe, po mišljenju njihovih francuskih kolega, ciljaju povećanje unutrašnjih podela u francuskom društvu, uz podršku Rusima i protivljenje spoljnoj politici Francuske, SAD i NATO.

U te svrhe se koriste osetljive teme kao što su penzijska reforma, stav prema izralesko-palestinskom konfliktu ili diskreditacija Olimpijskih igara koje će naleto biti održane u Parizu.

Kao primer se uzimaju Davidove zvezde koje su nedavno iscrtane po fasadama zgrada u Parizu i na periferiji. Nije se znalo da li su one osvanule kao podrška ili protivljenje Jevrejima.

Na kraju je uhvaćen par moldavskih državljana, koji su otkrili da su za to bili plaćeni, a trag istrage je odveo do proruskog moldavskog biznismena za koga se ističe da ih je platio da to urade.

Navodi se da se plaćanja za ovakve akcije vrše najčešće u kriptovalutama ili u gotovini.

DGSI traži od policije da prijavi i najmanje znake sličnih prekršaja u koje bi mogli da budu uključeni ruofoni, poput Belorusa, Bugara, žitelja baltičkih zemalja ili Moldavaca.

Na meti su i kriptovane poruke, preko različitih mreža, kojima bi mogli da se sklapaju ovakvi dogovori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku