JANUKOVIČ MOGAO DA UGUŠI MAJDAN: Policija i specijalne jedinice samo čekali naređenje, a onda se sve srušilo

Novosti online

22. 02. 2024. u 15:48

BIVŠI ukrajinski predsednik Viktor Janukovič imao je šansu da „uguši“ Majdan u Kijevu pre deset godina i tada je bilo potrebno da se antiteroristička organizacija sprovede ne u Donbasu, već na zapadu Ukrajine, međutim, nedostajala je politička volja, izjavio je Sputnjiku bivši potpukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Prozorov.

ЈАНУКОВИЧ МОГАО ДА УГУШИ МАЈДАН: Полиција и специјалне јединице само чекали наређење, а онда се све срушило

Foto: Profimedia

On je podsetio da su se ranije pripadnici ukrajinske policije odnosili prema neredima u Kijevu opušteno, a u njima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.

„U Kijev su dovedene specijalne jedinice i čim daju naredbu, demonstranti će biti poraženi. Tokom januara smo videli da vlast pruža ustupke demonstrantima. To je bilo kada su premijera Nikolaja Azarova smenili na zahtev demonstranata, sve zakone koji su usvojeni su tada poništili, posebno one koji su usmereni samo na jačanje zakona i reda u zemlji. Tada su u društvu i policijskim strukturama bili zbunjeni i pitali se: šta se dešava, kuda idemo?“, rekao je Prozorov.

Navodi da su svedoci događaja konstatovali da pristalice Janukoviča i vlasti nemaju jasnu naredbu, nemaju jasnu političku volju.

„Da li je Janukovič imao šansu da uguši proteste? Naravno da jeste, jer su policajci i pripadnici jedinica ‘Berkuta’ i specijalnih jedinica policije govorili: ’Samo dajte naređenje’“, rekao je on.

Naveo je da je u noći između 18. i 19. februara policija praktično potisnula neprijatelja.

„U njihovim rukama je ostala praktično polovina Majdana na Trgu nezavisnosti i deo ulice Krešatik koju su kontrolisali. Više rukovodstvo zemlje je dalo signal da stanu i stali su. Stajali su celu noć do šest sati ujutru 19. februara, kada je stiglo naređenje da se vrate nazad. Od tog trenutka se sve srušilo. Da nije bilo naređenja da se stane u noći između 18. i 19. februara, policija bi očistila Majdan i stavili bi tačku na tu priču“, smatra Prozorov.

Do tada su pristalice Majdana već zauzimale vojne i policijske jedinice i na zapadu zemlje i imali su oružje. Prozorov smatra da rat protiv LNR i DNR, koji je Kijev započeo 2014. godine, nije trebalo da se sprovodi u Donbasu, već na zapadu Ukrajine.

„Nije bilo dovoljno političke volje kod rukovodstva zemlje i za to okrivljujem pre svega tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča. Upravo on nije pronašao snagu da naredi da se reši problem“, uveren je bivši potpukovnik Službe bezbednosti Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)