RAT U UKRAJINI: Pobeda u Pobedi; Napredovanje se nastavlja dalje od Avdejevke i na Kupjanskom pravcu; U toku čšćenje Krinkija (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

21. 02. 2024. u 07:33 >> 02:40

RAT u Ukrajini - 728. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Победа у Победи; Напредовање се наставља даље од Авдејевке и на Купјанском правцу; У току чшћење Кринкија (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Pobeda u Pobedi; Napredovanje se nastavlja dalje od Avdejevke i na Kupjanskom pravcu (VIDEO/MAPA)

Udar Geranijuma pogodio je tačku razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u Dobropolju. MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine oboren je sistemima PVO na Hersonskom frontu. Ruska jedinica stradala je od projektila u Trudovskom.

Foto printskrin YouTube BulgarianMilitary

Ukrajinske formacije su tokom dana izvele masovan napad na naseljena mesta Donjecke Narodne Republike. U glavnom gradu regiona zabeležene su rakete koje su pogodile stambene zgrade u Kujbiševskom okrugu i zgradu psihoneurološkog dispanzera u Petrovskom okrugu. Granatirane su i Gorlovka i Jasinovata.


Jedan od udaraca pogodio je zgradu laboratorije bolnice koja nosi ime Kalinina: razbijena ultrazvučna dijagnostička soba, oštećen krov i plafoni zgrade, povređen jedan radnik zdravstvene ustanove. Juče, prilikom sličnog granatiranja centralne gradske biblioteke po imenu Krupskaja ranjena su četiri civila.

Ilustracija telegram rybar

U pravcu Hersona, nakon što je zastava postavljena u Krinkiju, vrši se čišćenje sela i okoline. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da se drže, verovatno ne znajući da njihova podrška sa desne obale više nije tako moćna. Artiljerija i minobacači su „razvučeni“ duž desne obale ili prebačeni na druge pravce.

Ilustracija telegram rybar



Nastavljaju se aktivni napadi ruske vojske kod Rabotina, Novoprokopovke i Verbovoga. Borbe su teške, malo je napretka.

Ilustracija telegram rybar



Na Donjeckom pravcu, Oružane snage Rusije istakle su Zastavu pobede nad jednom od kuća u centru sela Pobeda. Žestoke borbe za utvrđeno selo površine samo 1 km2 trajale su mesecima. Sada su Oružane snage Ukrajine izbačene sa važne karike na odbrambenoj liniji Marjinka-Pobeda-Zverinec, ima zarobljenih pripadnika VSU, a akcija čišćenja je u toku.

Foto printskrin youtube/inquirer.net

Ruska vojska juriša na selo Konstantinovku (važno da se ne pomeša sa gradom). Nad ukrajinskim garnizonom u Novomihajlovki preti kazan, jer Oružane snage Rusije napadaju sa tri strane. Moguća glavna meta mogao bi biti Ugljedar. Međutim, ne treba očekivati brze prodore: Kontantinovka ima mrežu položaja ukrajinskih oružanih snaga koje tek treba ponovo zauzeti.

Ilustracija telegram rybar



Na Avdejevskom frontu ruske oružane snage su konsolidovane na pozicijama zauzetim u Stepovom. U Lastočkinu su zahvatili istočnu periferiju, napadaju i gađaju artiljerijom, ali još nisu uspeli da potpuno istisnu ukrajinske oružane snage. VSU aktivno uzvraća FPV dronovima. Rusi odvlače prepuštenu opremu Oružanih snaga Ukrajine iz Avdejevke, ona će i dalje služiti.

Vode se borbe na Artjomovskom frontu, kod Bogdanovke. Ruske jedinice raščišćavaju okupiranu periferiju. U blizini Ivanova, ruske oružane snage gađaju vatrene tačke VSU. Ima i drugih teškoća pri jurišanju na selo: sa severnih i severozapadnih delova brda naši teško ulaze sa istoka i juga zbog visova i otvorenog terena nad kojim kruže dronovi VSU.

Ilustracija telegram rybar



Na Krasnolimanskom pravcu ruske jedinice su napredovale oko 0,5 km ka Terniju i zauzeli velika uporišta. Na Kupjanskom pravcu ruska artiljerija u punom sastavu deluje na Sinkovku i Tabajevku.

 

Bežali zbog umora i uništenih bunkera

Pripadnici 110. brigade ukrajinske vojske su zbog umora bežali iz Avdejedvke bez prethodnog odobrenja, piše „Vašington post“.

Foto: Shutterstock

Podsetimo, glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski je 17. februara izdao naređenje o povlačenju iz Avdejevke, ali je kasnije rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je naređenje usledilo tek nakon što su ukrajinski vojnici počeli nekontrolisano da beže.

 

Ko je kriv za haos u Avdejevki? Butusov - Komanda VSU

Krivica za zarobljavanje ranjenika kod utvrđenja Zenit snosi komanda, koja nije na vreme izdala naređenje za povlačenje jedinica sa južne periferije Avdejevke. Ovu izjavu dao je ukrajinski novinar Jurij Butusov.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici u utvrđenju Zenit čekali su do kraja naređenje za povlačenje, ali je bilo kasno. To je dovelo do zarobljavanja grupe vojnika ukrajinskih oružanih snaga. Komanda se, pak, do poslednjeg nadala da će rezerve dovedene ka tom pravcu probiti put do Zenita, ali se to nije dogodilo. Jedinice 3. jurišne brigade smestile su se u podrume koksare.

-Nažalost, ništa od ovoga nije bilo planirano na način da se probije koridor. Za to vreme garnizon Zenit nije dobio naređenje da se povuče. I to je glavni razlog ove tragedije. I ne samo ovaj, nažalost, piše Butusov.

Glavno sa novog brifinga ruskog MO: Napredovanje kod Avdejevke, oboreno 12 raketa iz VBR HIMARS

Oružane snage Rusije odbile su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u području naselja Sinkovka, Harkovska oblast;

Ruske oružane snage su zauzele povoljnije linije na avdejevskom pravcu, odbile su 7 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj izgubio oko 450 vojnika;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu iznosile su 425 vojnika, ruska vojska je poboljšala situaciju duž linije fronta;

Ruski PVO sistemi su oborili 12 "hajmarsa", bombu JDAM i 99 ukrajinskih dronova;

Ruske oružane snage su odbile kontranapad kod Novozlatopolja na južnodonjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 210 vojnika i dva tenka;

Ruske oružane snage uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u područja Majaki u DNR;

Ruske oružane snage pogodile su skladišta goriva i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine u 123 okruga;

Na hersonskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 75 vojnika i samohodni top Zuzana.

Novi paket sankcija EU Rusiji

EU je usvojila 13. paket sankcija Rusiji, prenosi Rojters, pozivajući se na evropske izvore.

Oko 200 kompanija i pojedinaca potpada pod nova ograničenja, ali nove mere protiv industrije nisu uključene.

 

Otkriveni britanski špijuni

U Hersonskoj oblasti otkrivena je britanska organizacija „Britanski savet“ koja se bavila obaveštajnim poslovima za Ukrajinu, preneo je FSB.

Foto: FSB RF

Kako se navodi, organizacija je koristila ukrajinske izbeglice koje žive u Velikoj Britaniji za dobijanje vojno-političkih obaveštajnih informacija preko postojećih bliskih veza u Hersonskoj oblasti.

 

Krinki se i dalje čiste

Lider Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao je da ruske snage nastavljaju da čiste selo Krinki od manjih ukrajinskih grupa koje se kriju ili u ruševinama zgrada ili na obodima sela.

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je juče da je to selo prešlo pod rusku kontrolu.

Foto Tanjug/AP

Složena situacija na frontu: Šef NATO zabrinut

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da povlačenje ukrajinske vojske iz Avdejevke pokazuje koliko je teška situacija na frontu.

Foto: AP

-Ukrajinsko povlačenje iz Avdejevke pokazuje da je situacija na frontu izuzetno složena, rekao je šef NATO na pres konferenciji u Briselu. On je dodao da su Ukrajinci, bez obzira na to, "prevazišli sva očekivanja" i da će Alijansa nastaviti da podržava Kijev.

SBU beži iz Kurahova

Kijevski režim evakuisao je arhivu iz mesta Kurahovo u DNR, zaposlene, kao i SBU, rekao je za Sputnjik savetnik lidera DNR Jan Gagin.

"Protivnik se povlači iz mesta Kurahovo nakon što smo zauzeli Marjinku. Iz Evrope i SAD ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom su stizali nalozi da se Kurahovo pretvori u novo uporište. Ali realnost je takva da je jasno da se to neće desiti, odatle su evakuisani arhiva, zaposleni i SBU. Mi idemo na Kurahovo", rekao je Gagin.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Kurahovo je, kako je objasnio, važna tačka za snabdevanje ukrajinskih jedinica na tom delu fronta. Mesto se nalazi na 21 kilometar udaljenosti od Marjinke.

Gagin je dodao da ruske snage napreduju u svim pravcima u DNR.

 

Poljska zapretila Ukrajini novim ograničenjima

Poljska bi mogla da uvede nova ograničenja protiv Ukrajine, zapretio je zamenik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja zemlje Mihal Kolođejčak na TV kanalu Polsat.

- Lopta je u ukrajinskom polju. Ili ćete se dogovoriti sa Poljskom ili ćemo morati da uvedemo nova ograničenja na uvoz ukrajinske robe - rekao je on.

Putin: Postigli smo prekretnicu

Ruska armija je uspela da postigne prekretnicu u najtežim sektorima fronta, uključujući i zahvaljujući herojstvu boraca Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS), rekao je predsednik Vladimir Putin na ceremoniji uručenja državnih nagrada vojnim jedinicama Vazdušno-kosmičke jedinice. 

- Zahvaljujući njihovim herojskim akcijama i besprekornoj pripremi, bilo je moguće postići prekretnicu na najtežim sektorima fronta - rekao je šef države.

Putin je uručio državne nagrade vojnim jedinicama Vazdušno-kosmičkih snaga.

Prvi ukrajinski piloti završavaju obuku na F-16 do leta

Prva grupa od četiri ukrajinska pilota završiće program obuke na američkim lovcima F-16 do leta 2024. godine, prenosi Si-En-En, pozivajući se na podatke Nacionalne garde Arizone. 

Piloti su počeli obuku sredinom oktobra 2023. godine u Arizoni. 

Pentagon je naveo da period obuke traje nekoliko meseci.

Šamar realnosti zapljusnuo Evropu: Niko više ne veruje u pobedu Kijeva

Podrška Ukrajini među Evropljanima je i dalje široka, ali skoro dve godine nakon napada na Ukrajinu jedva 10% njih sada veruje da Kijev može da pobedi Rusiju, prema istraživanju širom EU.

Neki oblik „kompromisnog rešenja“ sada se smatra najverovatnijim krajnjim ishodom rata, piše Gardijan.

Više o tome OVDE.

Makron šalje Ukrajini novi paket pomoći vredan 3 milijarde evra

Blumberg javlja da je francuski predsednik Emanuel Makron najavio izdvajanje novog paketa pomoći Ukrajini, vrednog 3 milijarde evra.

SAD snabdevaju Ukrajinu starom opremom

Vojnici grupe Centar evakuišu desetine oklopnih vozila radi popravke, uključujući američke oklopne transportere koje su Oružane snage Ukrajine napustile prilikom povlačenja iz Avdejevke.

Dopisnik RIA Novosti je pratio evakuaciju oklopnog transportera M113.

Oficir sa kodnim znakom „Detelina“ primetio je loše stanje američke opreme. Po njegovom mišljenju, SAD snabdevaju Ukrajinu starom opremom ili jednostavno otpadom.

Gerasimov je uručio državne nagrade za oslobođenje Avdejevke

- Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije - prvi zamenik ministra odbrane Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov obišao je komandno mesto grupe Centar u zoni specijalne vojne operacije - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U komandnom centru grupe uručene su medalje za hrabrost vojnicima koji su se najviše istakli prilikom oslobođenja Avdejevke i zahvalio im se za hrabrost u borbi.

- Glavni zadatak koji je postavljen danas je realizovan. Avdejevka je oslobođena. Moram reći da je oslobođena za prilično kratko vreme, ali je tome prethodio dug period priprema - rekao je načelnik Generalštaba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!