RUSI PREOTELI TERITORIJU KOJU SU IZGUBILI PROŠLOG LETA: Proterani Ukrajinci, besne borbe na novom frontu

Novosti online

20. 02. 2024. u 11:21

RUSKA vojska je u ponedeljak napala ukrajinske položaje na jugu Zaporoške oblasti i preotela deo teritorije od Ukrajinaca koju su zauzeli tokom ofanzive koju su pokrenuli prošlog leta, piše Kijev post.

РУСИ ПРЕОТЕЛИ ТЕРИТОРИЈУ КОЈУ СУ ИЗГУБИЛИ ПРОШЛОГ ЛЕТА: Протерани Украјинци, бесне борбе на новом фронту

Foto: Profimedia

Ruski tenkovi, artiljerija i avioni su napali mesta Robotino i Verbove, sela koja su ukrajinske snage oslobodile u junu 2023. i koja od tada kontrolišu.

Napadi na Robotino i Verbove usledili su nakon što su Rusi nedavno zauzeli ukrajinsko utvrđenje u blizini grada Avdejevka u Donjeckoj oblasti.

Ruski izvori tvrde da su ruske snage napale zapadne i južne delove sela Robotine i pomerile liniju fronta za jedan kilometar u svoju korist. Zauzeli su brojna utvrđenja i zarobili ukrajinske vojnike koji su ih čuvali, dodaju izvori.

Istovremeno, druge ruske jedinice napale su selo Verbove, koje se nalazi osam kilometara zapadno od Robotine. Rusi su tamo zauzeli borbene položaje, a zatim odbili ukrajinski kontranapad. Prema nepotvrđenim izveštajima, Rusi su prvu liniju fronta kod Verbova pomerili za 700-1500 metara.

Foto: Liveumap

Ruske snage stacionirane u regionu Zaporožja prošle subote su se prebacile iz defanzivnih položaja u ofanzivu. Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da su ruske trupe u nedelju 10 puta napale Robotinu i Verbove, ali da nijedan od tih napada nije bio uspešan.

Proruski kanal na Telegramu „Za VDV“ tvrdio je da su ukrajinske snage u Robotinu „pola opkoljene“.

Ukrajinski izvori su potvrdili da je bilo velikih sukoba između ukrajinskih i ruskih vojnika, ali nisu rekli ništa o ruskim dobicima.

Neki proruski izvori objavili su snimke ruskih dronova tokom napada na ukrajinske snage. Izvori tvrde da su dronovi napali ukrajinske položaje u regionu Zaporožja.

Ukrajinski mediji su od jeseni 2023. više puta pisali da ukrajinskoj artiljeriji nedostaje municija kalibra 155 mm, municija koju može da nabavi isključivo od svojih zapadnih saveznika.

Proukrajinski kanal na Telegram komunikacionoj platformi „Dipstejt” objavio je u ponedeljak da su Rusi u ponedeljak napali dva sela. „Dipstejt” je saopštio da su ruske snage razbile ukrajinske odbrambene položaje na jugu i zapadu Verbova i da ukrajinske snage ulažu napore da reše ovaj problem.

- Intenzitet napada značajno je opao u nedelju. Neki ruski vojnici su uspeli da uđu u Robotine, ali je većina ubijena - saopštio je "Dipstejt".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave