RIMOKATOLIČKA CRKVA HOĆE DIJALOG SA MASONIMA? Vatikanski kardinal formulisao predlog koji je mnoge podigao na noge

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

20. 02. 2024. u 20:43

PRVI put u istoriji Katoličke crkve jedan kardinal predlaže uspostavljanje stalnog dijaloga sa Velikim Orijentom!

РИМОКАТОЛИЧКА ЦРКВА ХОЋЕ ДИЈАЛОГ СА МАСОНИМА? Ватикански кардинал формулисао предлог који је многе подигао на ноге

Bojan Timotijević, Foto V. Danilov

Ovu ideju lansira predsednik Papskog saveta za zakonodavstvo, kardinal Frančesko Kokopalmerio, po obrazovanju pravnik.

Inspiracija je potekla sa sastanka u biskupiji u Milanu o odnosima Crkva-masonerija gde su učestovale tri italijanske lože, a mogla bi da posluži kao početak razbijanja leda između dva sveta koji su se međusobno žestoko sukobljavala, borila i međusobno izopštavala, ali nikada nije pala gvozdena zavesa. "Iz onoga što sam mogao da shvatim, iako nisam veliki ekspert u toj materiji, postoji jedna evolucija u recipročnom razumevanju, pre 50 godina bilo je manje spoznaje o tome, ali stvari su išle napred i smatram da se ovakvi susreti neće više zaustaviti", zaključuje kardinal

Uspostavljeni stalni dijalog podrazumevao bi, pre svega, upoznavanje "dubine jedne antičke i prestižne organizacije uvek okružene misterijom i sumnjama". Kardinal smatra da bi Grupa za istraživanje sociološko-religijskog informisanja, učinila da se ta materija napokon objasni.

Ne radi se, dakle, o oproštaju grehova, već o podsticanju dijaloga da bi se upoznale tačke gledišta, shvatila slaganja ili udaljenosti jednih od drugih, zaključak je sa inicijalnog skupa koji nije objavio završni dokument. Mediji su bili isključeni, a milanski nadbiskup koji je vodio konferenciju, Mario Delpini, preneo je takvu poruku.

Ideja nije nova, potiče iz 2016.

NAZNAKE ove inicijative potiču još iz 2016. godine, iz jedog pisma kardinala Đanfranka Ravazija "Draga braćo masoni". Taj tekst izražava nadu u uspostavljanje dijaloga da bi se ujedinile dve institucije, a sada se istomišljenici takve ideje pozivaju na izjavu pape Franje "ko sam ja da mogu da sudim", koja se odnosila na pitanje homoseksualnosti. Potom su vrata Crkve otvorena razvedenima, ali se, napominje se, "zaboravilo na masone koji su takođe katolici i kojima je zabranjeno da prime pričešće, a kad se radilo o dodeli akreditiva za masonskog ambasadora, otvoreno mu je rečeno - ne".

Mnogo detaljnija bila je intervencija velikog majstora Velikog Orijenta Italije Stefana Bizija koji je već bio protagonista sličnih susreta u drugim italijanskim eparhijama i uvek govorio o burnim odnosima Crkve i masonerije i pokušavao da razveže čvorove:

- Išao sam u vrtić zahvaljujući jednom svešteniku, a u srednju školu zahvaljujući svešteniku koji je želeo da pomogne deci radnika, kovača, kamiondžija, prve štampane novine napravio sam zahvaljujući parohu iz komšiluka... Ovom temom se bavim već dugo, želeo bih da čovek Crkve nema straha od mene i da ja nemam strah od njega.

Citiran je i odgovor kardinala Karla Marije Martinija, jezuite, bivšeg milanskog nadbiskupa, čitaocu dnevnog lista "Korijere dela Sera" koji mu je pisao: "Ja sam ateista, ali vidim lepotu oko sebe". Martini mu je poručio: "Ja sam katolički vernik, vi ateista, ali smo ujedinjeni istim čudom stvaranja". Bizi je dodao da je "ova poruka univerzalni odgovor i čini mi se veoma lepom" a sa željom da se "jednoga dana susretnu papa i veliki majstor i da šetaju zajedno na svetlosti sunca, na svetlosti velikog tvorca univerzuma".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024