"RUSIJA POBEĐUJE U UKRAJINI": Stigao izveštaj obaveštajne službe NATO članice nakon pada Avdejevke

Novosti online

18. 02. 2024. u 12:54

PREMA navodima godišnjeg sigurnosnog izveštaja „Fokus” norveških obaveštajnih službi, Rusija u Ukrajini sve više preuzima inicijativu i na putu je da ostvari dominaciju u borbama. To se vidi i u poslednjem razvoju situacije u Avdejevki, gde su ukrajinske snage prisiljene na povlačenje.

РУСИЈА ПОБЕЂУЈЕ У УКРАЈИНИ: Стигао извештај обавештајне службе НАТО чланице након пада Авдејевке

Foto: Profimedia

Zapadne isporuke oružja omogućile su ukrajinskoj vojsci da spreči Rusiju da ostvari značajan vojni napredak u Ukrajini prošle godine, ali je veliki deo isporučenog materijala izgubljen ili potrošen na bojnom polju, stoji u izveštaju, navodi nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung.

Ukrajinska ofenziva 2023. izvršila je snažan pritisak na ruske trupe, ali one su se konsolidovale i ponovo ojačale svoje obrambene linije.

- U 2024. Ukrajina nije uspela da zadrži inicijativu u ratu - navode Norvežani.

Rusija je, sa druge strane, preduzela neke uspešne korake i mobilisala veliki broj novih vojnika - ona je u mogućnosti staviti u pokret tri puta više novih ljudi za rat od Ukrajine. Osim toga zapadne sankcije manje utiču na rusku privredu nego što se očekivalo.

Stopa proizvodnje municije, borbenih vozila, dronova i projektila su veće nego pre godinu dana. Rusija dobija sve veću vojnu podršku od Kine, Severne Koreje, Irana i Belorusije, navodi se u izveštaju. Što se tiče Kine, ona ne isporučuje oružje, ali isporučuje vojnu opremu i komponente koje su ključne za rusku vojnu akciju i rat.

Rusija spremna za „dugotrajan rat“

Ruski režim veruje da vreme radi u njegovu korist i da je spreman za „dugotrajan rat“, navodi se u izveštaju. Stoga će Kijevu biti potrebna „značajna“ vojna pomoć Zapada da bi imao nadu da preokrene situaciju, rekao je šef vojne obaveštajne službe Nils. Andreas Stensones rekao je u ponedeljak predstavljajući izveštaj. Godišnje ga sastavljaju norveška spoljna obaveštajna služba NIS, domaća obaveštajna služba PST i Nacionalna bezbednosna služba NSM.

Usled širenja NATO-a ulaskom Finske i, po svoj prilici, ubrzo Švedske u Alijansu, izgubljen je jedan od najvažnijih ciljeva Rusije na Baltiku, a to je da je sačuva kao "geografski i politički tampon" protiv zapadne vojne alijanse, nastavljaju Norvežani.

Naglašavaju, međutim, da je trenutno, zbog znatno smanjenog broja bilateralnih kontakata Rusije i Norveške, ponašanje Moskve postalo manje predvidljivo.

Mapiranje Norveške

Rusija je "godinama" mapirala kritičnu infrastrukturu za naftu i gas u Norveškoj, dodaje se u izveštaju. Ovo prikupljeno znanje moglo bi postati važno u slučaju sukoba. Rusija koristi veliki broj civilnih brodova za obaveštajne aktivnosti i prikuplja informacije o, između ostalog, stvari, norveška energetska i odbrambena infrastruktura Sa ovim brodovima, Rusiji je moguće legalno pristupiti ciljevima.

Kao rezultat ruskog agresorskog rata, Norveška je postala glavni snabdevač Evrope energentima. Naročito bi gasna infrastruktura mogla biti meta sabotaže ili pokušaja da se poremeti rad putem sajber napada, navodi se u izveštaju. Norveške tajne službe su prošle godine upozorile da će njihova zemlja biti jedna od prvih meta ukoliko dođe do eskalacije sukoba između Rusije i zapadnih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!