HUTI PONOVO NAPALI AMERIČKI BROD: Hitno se oglasila vojska SAD

Марија Стевановић
Marija Stevanović

01. 02. 2024. u 09:03

JEMENSKI pobunjenici Huti saopštili su da su njihove pomorske snage izvele operaciju protiv američkog kontejnerskog broda u Adenskom zalivu, nekoliko sati nakon ispaljivanja raketnog projektila na razarač "Graveli" američke ratne mornarice, prenosi Tanjug.

ХУТИ ПОНОВО НАПАЛИ АМЕРИЧКИ БРОД: Хитно се огласила војска САД

Foto: EPA

"Gađali smo američki trgovački brod KOI sa nekoliko pomorskih raketnih projektila", izjavio je portparol Huta Jahja Sarea, prenosi Rojters.

Kontejnerskim brodom KOI, koji plovi pod zastavom Liberije, upravlja kompanija Oceanik Services sa sedištem u Velikoj Britaniji. U floti ove kompanije je i naftni tanker "Marlin Luanda", koji je oštećen u raketnom napadu Huta.

Britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei saopštila je da je trgovački brod prijavio eksploziju na desnom boku nakon pogotka raketom tokom plovidbe na 69 nautičkih milja jugozapadno od Adena u Jemenu.

Proiranski pobunjenici Huti, koji kontrolišu velike delove Jemena, pokrenuli su od 19. novembra talase napada dronovima i raketama na komercijalne brodove u Crvenom moru, kao odgovor na operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze. Vojna kampanja Huta je poremetila komercijalni međunarodni pomorski saobraćaj zbog čega su mnoge kompanije obustavile tranzit kroz Crveno more.

Vojska SAD: Oborena raketa i tri drona koje su ispalili Huti

Centralna komanda SAD (CENTKOM) saopštila je da je američki ratni brod oborio tri bespilotne letelice i jednu protivbrodsku balističku raketu, ispaljene sa teritorije Jemena koju kontrolišu militantni Huti, uz podršku Teherana.

Raketa je ispaljena ka Adenskom zalivu oko 20.30 po lokalnom vremenu, a 40 minuta kasnije, američki brod "Karni" oborio je tri bespilotne letelice (UAV) iranske proizvodnje u blizini, prenosi "Hil".

CENTKOM je saopštenju dodao da nije bilo povređenih, niti štete. Naknadno je oboreno još 10 dronova i američka vojska izvršila je napad na kopnenu kontrolnu stanicu koja pripada Hutima. Američki udari su bili usmereni na tu kopnenu stanicu i dronove zbog pretnje koju su "predstavljali trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu“, navodi Centralna komanda (CENTKOM) u saopštenju, a javlja Rojters.

Američki zvaničnici saopštili su ranije ove nedelje da su američke trupe bile na udaru grupa koje podržava Iran više od 160 puta od kraja oktobra. Napadi su se dogodili nakon što su tri pripadnika američke vojske ubijena, a oko 40 povređeno u napadu dronom na trupe SAD u Jordanu u nedelju.

BONUS VIDEO:

EVO KAKO KURTIJEVI SRBI VODE LEPOSAVIĆ: Izdala Srbiju i Srbe pa šmrče kokain u opštini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije