ZAPLENJENE RUSKE PARE IDU U RUKE KIJEVA: Moskva ogorčena zbog kršenja međunarodnog prava

I. Stanojević

01. 02. 2024. u 06:00

PLAN za plasiranje milijardi evra zamrznute imovine ruske Centralne banke u paket koji iz Brisela treba da bude upućen Ukrajini, dobio je zeleno svetlo članica EU.

ЗАПЛЕЊЕНЕ РУСКЕ ПАРЕ ИДУ У РУКЕ КИЈЕВА: Москва огорчена због кршења међународног права

Foto D. Dozet

Ovo je saopštila belgijska misija koja trenutno predsedava u Savetu EU, dodajući da odluka treba da "bude formalizovana narednih nedelja".

Saglasnost članica Unije za ovu ideju, koja je deo demonstracije podrške Kijevu, dolazi, podsećaju evropski mediji, uoči današnjeg samita lidera EU. Na tom sastanku očekuje se odobravanje nove tranše finansijske pomoći Kijevu od 50 milijardi evra, piše "Fajnenšel tajms". Od 260 milijardi evra ruskih deviznih rezervi, zamrznutih 2022, kao odgovor na vojnu operaciju Moskve, 191 milijarda je u belgijskom "Eurokliru", centralnom registru hartija od vrednosti.

Prema sporazumu, profit koji je ostvario "Euroklir" biće odvojeno knjižen i neće se isplaćivati kao dividende akcionarima "sve dok zemlje EU jednoglasno ne odluče da uspostave finansijski doprinos budžetu EU, koji će biti prikupljen od ovih neto dobiti da podrži Ukrajinu", navodi se u nacrtu teksta.

Evropska komisija predložila je da se prihodi od zamrznute ruske imovine čuvaju na posebnim računima da bi kasnije mogli da se upotrebe za finansiranje Ukrajine. U ovoj fazi nema govora o prebacivanju tih sredstava u budžet EU, ili direktno Ukrajini, budući da mehanizam za prenos sredstava još nije razrađen.

Predlog na čekanju

EVROPSKA komisija u decembru nije uspela da formuliše predlog o upravljanju ruskom imovinom koji bi omogućio preusmeravanje profita u zajednički budžet EU, jer je Evropska centralna banka zabrinuta "da bi to moglo da izazove finansijsku nestabilnost i odmazdu Rusije". Odvojeni pritisak da se u potpunosti konfiskuju ruska sredstva, a ne samo profit, predvode SAD, a podržavaju Velika Britanija, Japan i Kanada, dok se suočava i sa otporom evropskih članica G7, posebno Nemačke, Italije i Francuske.

Taj namet biće formulisan "u skladu sa važećim ugovornim obavezama i sa međunarodnim pravom", dodaje se. Obuhvatiće samo budući profit i neće se primenjivati retroaktivno. Ne postoji vremenski okvir do kada bi to moralo da se učini.

Trenutno je u zemljama EU zamrznuto oko 200 milijardi evra ruske imovine. Početkom 2022. godine, kako je izvestila Banka Rusije, skoro polovina od 630,6 milijardi dolara njenih sredstava, bila je u ključnim rezervnim valutama. Ministarstvo spoljnih poslova RF istaklo je da je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađa, dodajući da EU cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu. Kremlj je naveo da bi donošenje ovakvih odluka predstavljalo "još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)