RAT U UKRAJINI: Šef ukrajinske GRU očekuje prestanak ruske ofanzive sa dolaskom proleća

Марија Стевановић
Marija Stevanović

30. 01. 2024. u 07:52 >> 00:50

RAT u Ukrajini – 706. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Шеф украјинске ГРУ очекује престанак руске офанзиве са доласком пролећа

FOTO: Tanjug/AP

Makron: Evropa mora da donese hrabre odluke kako bi se odbranila Ukrajina

 

Evropska unija mora da donese hrabre odluke kako bi odbranila Ukrajinu, i to pre nego što SAD potencijalno odluče da obustave ili smanje svoju vojnu podršku Kijevu, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

Govoreći na švedskoj Akademiji za odbranu zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, on je rekao da ako Evropa poveća svoju podršku i pomogne da se spreči pobeda Rusije, SAD preko NATO-a više ne bi mogle da ''imaju monopol u određivanju budućih odnosa sa Moskvom'', prenosi Gardijan.

- Evropa je imala sreće što je imala Ameriku za partnera, ali moramo da budemo lucidni. Ukrajina je deo evropskog kontinenta i šta god da Amerika odluči, mi moramo da donesemo ispravne i smele odluke da podržimo Ukrajinu i ukrajinski narod. Ovo je odlučujući trenutak za Evropu. Moramo biti spremni da delujemo kako bismo odbranili i podržali Ukrajinu šta god je potrebno i šta god Amerika odluči - rekao je Makron.

Kako navodi Gardijan, takve Makronove izjave deluju kao upozorenje za Evropu da poveća podršku za odbranu Ukrajine i da se pripremi za mogućnost da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ne odobri budžet za pomoć Kijevu kroz Kongres, ili da Bajden na predstojećim predsedničkim izborima izgubi od najverovatnijeg kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa.

Makron je ocenio da Evropa mora da uradi sve što je potrebno u godinama koje dolaze, i to po svaku cenu.

- Prava cena ruske pobede i na kratak i dugi rok je previsoka za sve nas - rekao je francuski predsednik i dodao da, ako Rusija pobedi, Evropa će ostati bez funkcionalne bezbednosne arhitekture na istočnom krilu NATO, Kavkazu i centralnoj Aziji.

On je izjavio da je do invazije Rusije došlo delimično zato što Evropa nije samostalno odlučivala o strategijama odbrane i što nije bula uključena u pregovore koje su vodile isključivo SAD i Rusija.
 

 

Berbok: Nemačka i Poljska su nepokolebljive u podršci Ukrajini

 

Nemačka i Poljska će stajati uz Ukrajinu dokle god bude potrebno, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim kolegom Radoslavom Sikorskim u Berlinu.

- Nemačka i Poljska su apsolutno ujedinjene u stavu da čvrsto stoje na strani Ukrajinaca u njihovoj borbi za slobodu. Podrška se nastavlja i biće pružana sve dok bude potrebna - istakla je nemačka ministarka.

Prema njenim rečima, u junu u Berlinu biće održana konferencija o obnovi Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Berbok je navela da će ova godina zahtevati posebno jedinstvo i odlučnost, najveću od 24. februara 2022. godine, kada su se Evropa i svet našli u novoj bezbednosnoj realnosti, u drugom svetu.

Ona je istakla da je bezbednost Poljske i baltičkih država, koje osećaju direktnu pretnju od ruskog predsednika Vladimira Putina, ujedno i bezbednost Nemačke.

- Mi ćemo ovu bezbednost štititi kao saveznici u NATO-u - poručila je šefica nemačke diplomatije.

Ona je ukazala i na potrebu jačanja saradnje u Vajmarskom trouglu - Nemačka-Poljska-Francuska i pozvala na zajedničku izgradnju prijateljske budućnosti u centru Evrope.

Komentarišući protivljenje premijera Mađarske Viktora Orbana dodeli finansijske pomoći Ukrajini, Berbok je rekla da Nemačka zajedno sa drugim zemljama EU „aktivno radi na tome“, jer se ne radi samo o bezbednosti i slobodi Ukrajine, već i o bezbednosti i miru u Evropi.

- Ovo nije samo pitanje solidarnosti sa Ukrajinom. To je osiguranje našeg evropskog života - naglasila je ona.

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski rekao je da zapadne zemlje treba da održe solidarnost kako bi pomogle Ukrajini da pobedi u ratu protiv ruskog agresora.

 

 

Šef ukrajinske GRU očekuje prestanak ruske ofanzive sa dolaskom proleća

 

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR Kirilo Budanov izjavio je danas da očekuje da će ruska ofanziva na istočnoj liniji fronta prestati sa dolaskom proleća.

- (Ruska) ofanziva još uvek traje. Negde na početku proleća, biće potpuno iscrpljeni -  rekao je Budanov za nacionalnu televiziju, preneo je Rojters.

On je kazao da su ruske snage napredovale samo na "nekim poljima" i blizu grada Avdijivke.

- Sada je na potezu neprijatelj. To će se završiti, a mislim da ćemo mi početi - dodao je on.

Moskva je pojačala napade na severoistočnom delu fronta prošle jeseni, nastojeći da opkoli "bastione" kao što je, na primer, grad Avdijivka, navela je britanska agencija.

Ukrajinska vojska je saopštila da je sprovodi "aktivnu odbranu" i izvodi kontranapade.
 

 

Nikiforov: Zelenski nije smenio Zalužnog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije smenio načelnika generalštaba ukrajinske vojske Valerija Zalužnog, izjavio je pres-sekretar Zelenskog Serhij Nikiforov, demantujući pisanje pojedinih ukrajinskih medija.

Na pitanje Ukrajinske pravde da li je tačna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima da je smena dogovorena, Nikiforov je odgovorio odrično.

- Zalužni definitivno nije smenjen, presednik ga nije otpustio - rekao je Nikiforov.

Foto: Tanjug/AP

Na anonimnim Telegram kanalima, nalozima pojedinih političara i medija, pa i novinskih agencija, juče su se pojavile tvrdnje da je dogovoreno da Zalužni bude smenjen. Ukrajinska pravda je objavila da joj je izvor iz ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je Zalužni pozvan na razgovor.

- Njega su pozvali i ponudili mu drugu poziciju, možda kao ambasadora u nekoj zemlji. Odbio je. Nije bilo nikakvog predsedničkog ukaza - rekao je izvor. Izvori bliski načelniku ukrajinskog generalštaba takođe su negirali smenu Zalužnog, prenosi Tanjug. 

MO Rusije: Tokom noći neutralisan 21 ukrajinski dron iznad pet oblasti

Snage ruske PVO tokom noći su neutralisale 21 ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad pet oblasti - Krima, Belgorodske, Brjanske, Kaluške i Tulske oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, 11 dronova je uništeno iznad Krima, pet iznad Belgoroda, tri iznad Brjanske i po jedan iznad Kaluške i Tulske oblasti, prenosi RIA Novosti. Načelnik Kaluške oblasti Vladislav Šapša izjavio je da su ostaci oborenog drona pali na krov nestambenog objekta na periferiji Kaluge, ali nije bilo ni povređenih ni požara.

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da je jedna ukrajinska bespilotna letelica oborena iznad morskog područja kod Belbeka i dodao da nema oštećenja na infrastrukturi.

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)