ŠAMAR BRISELU: Budimpešta neće podleći ucenama EU po pitanju Ukrajine

Novosti online

29. 01. 2024. u 10:16

MAĐARSKA neće podleći ucenama Evropske unije u vezi sa izdvajanjem paketa pomoći Ukrajini, izjavio je mađarski ministar za evropske poslove Janoš Boka, komentarišući članak „Fajnenšel tajmsa“ o planovima Unije da izvrši pritisak na Budimpeštu.

ШАМАР БРИСЕЛУ: Будимпешта неће подлећи уценама ЕУ по питању Украјине

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

- Mađarska neće podleći ucenama! Ova informacija potvrđuje ono što mađarska vlada već duže vreme govori: Brisel koristi pristup fondovima EU za politički pritisak - napisao je Boka na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, Budimpešta „ne povezuje podršku Ukrajini sa pristupom fondovima EU i ne dozvoljava drugima da to učine“.

- Mađarska će nastaviti da konstruktivno učestvuje u pregovorima, ali neće popustiti pred ucenama - dodao je ministar.

Ranije je „Fajnenšel tajms“ napisao, pozivajući se na dokument EU u koji je imao uvid, da bi Evropska unija mogla da sabotira privredu Mađarske i blokira sredstva koja joj pripadaju iz evropskih fondova, ako ne ukine veto na pomoć Kijevu na samitu u Briselu 1. februara. Strategija je usmerena na „ekonomske slabosti“ Mađarske i osmišljena da ugrozi njenu valutu.

Kako je 22. januara javila agencija Blumberg, zemlje EU su spremne da na samitu u Briselu 1. februara usvoje paket za Ukrajinu vredan 50 milijardi evra, bez obzira na podršku Mađarske.

Na samitu u Briselu sredinom decembra Mađarska je stavila veto na povećanje višegodišnjeg budžeta EU za period 2024-2027. godine, uključujući 50 milijardi evra makrofinansijske pomoći Kijevu. Šef Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je novinarima posle samita da očekuje da će lideri EU uspeti jednoglasno da odobre finansijsku pomoć Ukrajini početkom 2024. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)