ZAHAROVA REAGOVALA NA ISPORUKU "DŽAVELINA" TZV. KOSOVU: Najoštrije osuđujemo pokušaj naoružavanja ilegalnih paravojnih struktura Prištine

Novosti online

17. 01. 2024. u 10:34

PORUKA SAD da isporukom protivtenkovskih raketnih sistema "džavelin" i potrebne municije Vašington želi da "ojača bezbednost evropskog partnera, potpomogne zaštiti njegovog suvereniteta i teritorijalnoj celovitosti" je sjajan primer "cinizma i dvoličja", rekla je danas na konferenciji za medije portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА РЕАГОВАЛА НА ИСПОРУКУ ЏАВЕЛИНА ТЗВ. КОСОВУ: Најоштрије осуђујемо покушај наоружавања илегалних паравојних структура Приштине

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

Komentarišući vest Stejt departmenta da je odobrena prodaja Prištini 246 raketa "džavelin" u vrednosti od 75 miliona dolara, Zaharova je rekla da Ruska Federacija "najoštrije osuđuje pokušaj naoružavanja ilegalnih paravojnih struktura Prištine".

Zaharova dalje napominje da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, "koja je osnova za rešavanje kosovskog pitanja", "pokrajina (KiM) nema ni suverenitet, ni srodne atribute, uključujući koncept teritorijalnog integriteta, i sa gledišta međunarodnog prava ostaje u sastavu Republike Srbije".

Ukoliko Vašington govori da "džaveline" želi da isporuči tzv. Kosovu, kako bi ojačali njegov suverenitet, postavlja se pitanje kako i da li Vašington planira da Srbiji garantuje njenu celovitost, budući da su ove dve stvari u potpunoj suprotnosti jedna sa drugom, dodaje portparolka MSP-a Rusije.

- Stvaranje paralelnih bezbednosnih struktura, koje Priština i njeni pokrovitelji, uključujući i Sjedinjene Države, nazivaju "vojskom", ima za cilj da služi sasvim drugoj svrsi – nacionalističkim ambicijama kosovskog 'premijera' Aljbina Kurtija, koji nastavlja da podiže tenzije u obračunu sa Beogradom nadajući se da će zapadnjaci naterati Srbe da žrtvuju svoje vitalne interese - objašnjava Zaharova.

Foto: MO SAD

Očigledno je da je vlada tzv. Kosova kao glavni cilj odredila "proterivanje srpskog stanovništva, oslobađanje od potrebe da se ispunjavaju obaveze koje se odnose na obezbeđivanje njihovih prava, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština", dodaje portparolka MSP-a Rusije. 

- Da bi to postigli, kosovski Albanci će iskoristiti sve raspoložive metode zastrašivanja, otvoreni teror nad civilima, decom i starcima, na šta smo mi više puta ukazivali. A sada Vašington kosovskim radikalima želi da isporuči ozbiljnije oružje, koje bi, prema Sjedinjenim Američkim Državama, trebalo da pomogne u jačanju njihove takozvane "nezavisnosti".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ističe da "neodgovornost, koju pokazuju Vašington i njegovi saveznici, nepoštovanje normi međunarodnog prava i odredaba Rezolucije 1244 SB UN podrivaju pregovarački proces o pitanju Kosova i povećavaju rizik od destabilizacije kako u samoj pokrajini, tako i na čitavom Balkanu".

(Rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave