NE MEŠAJTE SE, TAJVAN JE NEODVOJIVI DEO KINE: Peking poslao jasnu poruku

Novosti online

14. 01. 2024. u 15:33

OSTRVO Tajvan je sastavni deo Kine, nije i neće postati posebna država, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom posete Egiptu.

НЕ МЕШАЈТЕ СЕ, ТАЈВАН ЈЕ НЕОДВОЈИВИ ДЕО КИНЕ: Пекинг послао јасну поруку

Foto: Profimedia

- Tajvan je nedeljivi deo naše zemlje i neće postati posebna država, već će se vratiti Kini - citira Vang Jia egipatski informativni portal Al-Jaum al-Sabija.

Šef kineskog ministarstva spoljnih poslova je takođe napomenuo da pripadnost Tajvana Kini proizilazi iz deklaracije, usvojene 1943. godine nakon Kairske konferencije: prema ovom dokumentu, sve teritorije koje je Japan oduzeo Kini treba da budu vraćene kineskoj strani.

Vang Ji je upozorio spoljne igrače da se ne mešaju u unutrašnje stvari Kine i naglasio da će Peking „odlučno odgovoriti na takve korake“.

- Planovi da se Tajvan proglasi nezavisnom državom nisu bili uspešni u prošlosti, a to se neće dogoditi ni u sadašnjosti ni u budućnosti - dodao je šef kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da „snažno osuđuje“ izjavu SAD o izborima na Tajvanu posle čestitki upućenih Lai Čing-teu na pobedi na predsedničkim izborima na tom ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

Američka izjava „šalje duboko pogrešan signal separatističkim snagama u prilog ‘nezavisnosti Tajvana'“, navelo je danas kinesko ministarstvo.

- Mi to snažno osuđujemo i čvrsto se tome protivimo - dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo