BLUMBERG TVRDI: Tajni sastanak sa Ukrajinom – Zapad “predlaže” Rusiji mirovne pregovore (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 01. 2024. u 20:33

NAPORI zapadnih saveznika da okončaju zastoj Ukrajine u odnosu na Rusiju potcrtani su novim “otkrićem” Blumberga da je u decembru održan tajni sastanak između Ukrajine, njenih saveznika Grupe sedam i male grupe zemalja sa globalnog juga kako bi se stvorio okvir za mirovne pregovore sa Rusijom.

БЛУМБЕРГ ТВРДИ: Тајни састанак са Украјином – Запад “предлаже” Русији мировне преговоре (ВИДЕО)

Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

Prema ekskluzivnim informacijama Blumberga, „neotkriveni sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost 16. decembra održan je u Saudijskoj Arabiji sa ciljem stvaranja okvira za pregovore o prekidu rata”.

Tajnost je delimično bila usmerena na to da se zemlje učesnice osećaju prijatnije u vezi sa pridruživanjem.

-Manji format je omogućio slobodniju, iskreniju diskusiju o ukrajinskoj takozvanoj formuli mira i planovima za unapređenje tog procesa, kao i principima za moguće angažovanje sa Rusijom u budućnosti, navode američke novine.

Prema izvorima Blumberga, na poslednjem sastanku, održanom u Rijadu, nije bilo značajnog napretka.

Prema informacijama Blumberga, zemlje južne hemisfere insistiraju na otpočinjanju direktne saradnje sa Rusijom, dok Ukrajina i zemlje „Grupe sedam” smatraju da predsednik Rusije Vladimir Putin ne pokazuje znake da traži razgovore.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće odbio je da komentariše. Ukrajina i Saudijska Arabija takođe nisu odgovorile na zahtev za komentar.

ULOGA KINE

Dok su najviši zvaničnici Indije, Saudijske Arabije i Turske prisustvovali decembarskom sastanku u Rijadu, druge velike nacije ‘globalnog juga’ koje su došle na neke od prethodnih većih sastanaka – posebno Kina, Brazil i Ujedinjeni Arapski Emirati – nisu poslali svoje predstavnike.

Mnoge zemlje učesnice vide Peking kao ključ za uticaj na Moskvu, s obzirom na bliske veze između njih.

Kijev i njegovi saveznici iz G-7 ponovo su potvrdili svoj stav da pravedan mir mora poštovati teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i tvrdili da se ciljevi ruskog predsednika Vladimira Putina nisu promenili i da on ne pokazuje znake da želi smislene pregovore i da poštuje prethodne sporazume.

GNEV RUSIJE: ŠTA JE O „PREVARI ZAPADA“ REKAO LAVROV

Tokom debate, saveznici Ukrajine pokušali su da podrže pregovore sa Rusijom pod uslovima Kijeva, dok su zemlje sa globalnog juga pozvale na direktno učešće Rusije u konsultacijama.

Međutim, zapadne zemlje su ponovo potvrdile svoju posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine i uverile da će nastaviti da podržavaju Kijev.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je 28. decembra da je nekoliko zemalja odbilo poziv na sastanak u Saudijskoj Arabiji.

-Održavana je apsolutna tajnost, nigde ništa nije prijavljeno, nije bilo curenja, rekao je Lavrov potom.

Formula mira Zelenskog je plod bolesne mašte, dok sve namere da se Rusija natera da se vrati na granice iz 1991. godine, kao i napori Zapada da nametnu mirovne pregovore Moskvi pod uslovima Kijeva, nisu ništa drugo do prevara i manipulacija, rekao je i Lavrov.

Lavrov je očigledno znao za „tajni sastanak“ te je o njemu govorio mnogo pre relevantnog Bloomberg članka.

-S obzirom na naše dobre odnose sa zemljama globalnog juga, mogu reći da je pre 10 dana održan još jedan ovakav sastanak – G7 i vodećih zemalja u razvoju. Nisu sve zemlje sa globalnog juga učestvovale. Neki su odbili svoje pozive. Sastanak je održan u apsolutnoj tajnosti. Ništa nije prijavljeno, nije bilo curenja informacija, rekao je on u razgovoru za RT.

-Naši bliski saveznici i partneri koji su učestvovali na tom sastanku nisu obećali da će od nas tajiti stvar koja se tiče Rusije. Još jedan sastanak je zakazan za januar 2024. i „samit mira“ na kojem će „formula mira“ Zelenskog biti odobrena u februaru 2024. godine, otkrio je Lavrov.

Foto: AP

-Nedavni sastanak u Rijadu između predstavnika Ukrajine i njenih zapadnih sponzora i nekoliko zemalja globalnog juga da bi se razgovaralo o takozvanoj “formuli mira” Zelenskog bio je samo reklamni trik kijevskog režima, rekla je portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

-Nema ništa posebno u tome. Ovo je apsolutno stara ideja koja ima za cilj da skrene pažnju sa stvarne situacije koja se razvila u Ukrajini. To je reklamni trik Zelenskog, rekla je Zaharova u intervjuu radio stanici Sputnjik na pitanje o Blumbergovom izveštaju o tajnom sastanku u Saudijskoj Arabiji.

-U političkom smislu, ovo je bio deo beskrajne medijske paljbe usredsređene na Zelenskog i sva curenja informacija predvođena Zapadom, rekla je ona, dodajući da to nema mnogo veze sa pronalaženjem rešenja za ukrajinsku krizu.

-Ovo su dva potpuno različita, ako ne i konfliktna pitanja iz jednog jednostavnog razloga: pronalaženje rešenja za situaciju u Ukrajini zahteva naporan rad na političkom i diplomatskom putu, što očigledno zahteva razgovore i komunikaciju, naglasila je Zaharova.

Prema rečima Zaharove, pompa oko Zelenskog ima za cilj da „održi iluziju neke političke aktivnosti i istovremeno odvrati svetsku zajednicu od stvarnih procesa ka mogućem rešenju”, primetila je ona.

Foto: Tanjug/AP

MAKSIMALISTIČKI PLAN ZELENSKOG

Zelenski je krajem 2022. predstavio svoju takozvanu „formulu mira“, sa predlogom koji sadrži 10 tačaka, uključujući zahteve da Rusija napusti Krim i Donbas, plati reparacije Ukrajini ali i proces pridruživanja Kijeva NATO-u.

VAŠINGTON POST: SAD ČINE NAJVEĆU GREŠKU AKO PRESTANU DA PRUŽAJU POMOĆ UKRAJINI, POSLEDICE ĆE BITI STRAŠNE

Potencijalni prekid podrške Vašingtona Kijevu imao bi strašne posledice po Ukrajinu i bio bi najveća spoljnopolitička greška SAD od invazije na Irak 2003. godine, piše Vašington post.

Publikacija, nakon što je komentarisala sporazum demokrata i republikanaca u američkom Kongresu da obezbede oko 1,6 biliona dolara za potrebe savezne vlade 2024. godine, tvrdi da bi kongresmeni i senatori takođe trebalo da razmotre pitanje „paketa pomoći“ i Izraelu i Ukrajini.

-SAD su ostale bez sredstava za Ukrajinu. Ako Kongres ne preduzme mere, posledice po Ukrajinu i svet će biti strašne, tvrdi publikacija, ističući da bi „prekid podrške Kijevu bila najveća greška koju su Sjedinjene Države napravile u spoljnoj politici još od invazije na Irak 2003. godine“.

-Geopolitičke posledice bi bile još ozbiljnije, ističe Vašington post, koji citira šeficu vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Alinu Poljakovu, koja tvrdi da bi „zaustavljanje američke pomoći imalo katastrofalne posledice“ i dovelo do događaj da će „Ukrajina na kraju doživeti poraz“.

-To će značiti značajan pad uloge SAD kao svetskog lidera. Iskreno, ruska pobeda u Ukrajini označiće kraj globalnog liderstva SAD, kaže Poljakova.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024