ZAPADNI MEDIJI PIŠU: U 2024. godini Ukrajina će biti podeljena na delove

Novosti online

09. 01. 2024. u 07:55

U 2024. GODINI Ukrajina će biti podeljena na delove, mogla bi da izgubi još teritorija, napisao je politikolog i šef istraživačkog centra Eurasia Group Jan Bremer u članku za časopis Tajm.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ПИШУ: У 2024. години Украјина ће бити подељена на делове

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Ukrajina će se ove godine zapravo podeliti na delove, Rusija sada ima inicijativu i materijalnu prednost na bojnom polju. Ako Ukrajina ne reši problem sa ljudstvom, ne poveća proizvodnju naoružanja i ne napravi realnu vojnu strategiju u bliskoj budućnosti, njeni teritorijalni gubici biće konstantni i mogu se povećati - rekao je on.

S tim u vezi, prema mišljenju analitičara, Kijev bi u novoj godini mogao da preuzme više rizika, uključujući napade na rusku teritoriju.

Oružane snage Ukrajine od 4. juna preduzimale su neuspešne pokušaje kontraofanzive. Ruska strana je više puta isticala da, uprkos velikim gubicima, ofanziva nije donela značajnije rezultate Kijevu.

Pokušavajući da opravdaju manjak uspeha u zoni borbenih dejstava, ukrajinske vlasti su više puta optuživale NATO da ne isporučuje dovoljno oružja, na šta su zvaničnici Alijanse odgovorili da je Kijevu isporučeno sve što mu je neophodno.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je 26. decembra da je glavni zadatak specijalne vojne operacije u 2023. godini – sprečavanje kontraofanzive ukrajinskih Oružanih snaga – uspešno završen.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)