RAT U IZRAELU: Izrael napao Iran; Admiral SAD - Huti ne nameravaju da okončaju napade; IDF napreduje kroz Kanj Junis (FOTO/VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

30. 12. 2023. u 08:12 >> 01:24

RAT u Izraelu - 85. dan

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Израел напао Иран; Адмирал САД - Хути не намеравају да окончају нападе; ИДФ напредује кроз Канј Јунис  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Izrael napao Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je bivšeg premijera Naftalija Beneta zbog njegovog priznanja izraelskog napada na Iran prošle godine, ocenjujući ga kao "veoma neodgovorno".

Foto: Tanjug/AP

Admiral SAD: Huti ne nameravaju da okončaju napade

Jemenski pobunjenici Huti ne pokazuju naznake da bi mogli da okončaju njihove "bezobzirne" napade na teretne brodove u Crvenom moru, rekao je večeras komandant američke ratne mornarice na Bliskom istoku Bred Kuper.

Otkako je počela operacija "Prosperity Guardian" pre desetak dana, 1.200 trgovačkih brodova prošlo je kroz Crveno more i nijedan nije pogođen projektilom ili dronom, rekao je viceadmiral Kuper za AP.

Foto: EPA

Nastavlja se operacija IDF-a za uništavanje Hamasa u Pojasu Gaze. Palestinci kažu da je broj poginulih u izraelskim vazdušnim napadima porastao na 21.672 mrtvih, uz više od 56.000 ranjenih. Na severu enklave situacija nije pretrpela značajnije promene.

Ilustracija telegram rybar


U centralnoj i južnoj Gazi, IDF napreduje u blizini izbegličkog kampa Al-Brej i u urbanom području Kan Junisa. Ofanzivu prati veliki broj artiljerijskih i vazdušnih udara na skoro sva naseljena mesta i izbegličke kampove.

Situacija na libansko-izraelskoj granici ostaje napeta. Razmena udaraca između IDF i Hezbolaha prirodno dovodi do razaranja velikih razmera sa obe strane granice.

 


Sukobi Izraela i Hezbolaha u pograničnom području

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izvršeno više napada sa teritorije južnog Libana na položaje izraelske vojske na severu zemlje, piše Si-En-En.

IDF je naveo i da je protivvazdušna odbrana Izraela presrela „sumnjivu vazdušnu metu“koja je bila u vazdušnom prostoru Izraela.

Foto: AP Photo/Hussein Malla

Novi napadi usledili su nakon što je IDF saopštio da su vazdušne snage pogodile nekoliko položaja Hezbolaha.

Hezbolah je prethodno naveo da je u protivnapadu pogodio tri položaja izraelske vojske.

 

Izrael napao Siriju

Izraelske vazduhoplovne snage gađale su oblast kod sirijskog grada Alepa, saopštilo je sirijsko Ministarstvo odbrane, navodeći da je tom prilikom pričinjena materijalna šteta.

Foto: EPA/Depositphotos

-Izrael je izvršio vazdušnu agresiju iz pravca Sredozemnog mora, zapadno od Latakije, ciljajući tačke južno od grada Alepa, navelo je sirijsko ministarstvo.

Izraelska vojska se ovim povodom za sada nije zvanično oglasila.

IDF napreduje u Kan Junisu

Izraelska vojska je saopštila da njihove snage napreduju u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, gde su u toku racije na lokacijama Hamasa, uključujući štab obaveštajnog odeljenja tog pokreta.

Tanjug


U saopštenju se navodi da je u kompleksu otkriven i komandni centar koji pripada palestinskom „Islamskom džihadu“.

Prema tvrdnjama izraelske vojske, na tim lokacijama su pronađeni veoma vredni obaveštajni materijali.

Poginula još dva izraelska vojnika

IDF je objavila smrt vojnika koji je tokom vikenda poginuo tokom borbi u Pojasu Gaze i drugog koji je podlegao ranama u ranijim borbama, čime je broj poginulih vojnika od početka kopnene ofanzive na Hamas porastao na 170.

Foto IDF


UN: Najmanje 100.00 Palestinaca prisiljeno da ode u Rafu

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da je najmanje 100.000 Palestinaca, bežeći od borbi, bilo prisiljeno da se izmesti u Rafu, najjužniji grad u Pojasu Gaze.

 

 

 

Palestinsko Ministarstvo zdravlja: Više od 21.600 Palestinaca ubijeno u Gazi od od 7. oktobra

Od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijena su 21.672 Palestinca, a ukupan broj ranjenih iznosi 56.165, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

U poslednja 24 časa u toj enklavi ubijeno je 165, a povređeno 250 osoba.

U Gazi takođe postoji veliki rizik po život usled brzog širenja zaraznih bolesti zbog prenaseljenosti u kampovima, kao i manjka medicinskih zaliha.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus izjavio je da je od sredine oktobra do sredine decembra prijavljeno oko 180.000 slučajeva infekcija gornjih disajnih puteva i više od 136.000 slučajeva dijareje, od kojih je polovina zabeležena kod dece mlađe od pet godina.

On je istakao da su zabeleženi i slučajevi šuge, varičela, kožnih osipa, žutice i meningitisa.

(Reuters)

 

Izraelska vojska saopštila da je eliminisala "desetine terorista" u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je eliminisala "desetine terorista" u Pojasu Gaze, kao i da su snage njenog ratnog vazduhoplovstva i mornarice napale ključnu infrastrukturu operativaca Hamasa širom te palestinske enklave.

Prema navodima IDF, trupe su takođe uništile dve zgrade koje navodno koristi Hamas u Beit Lahiji u severnoj Gazi i zaplenile velike količine vojne opreme, uključujući bombe, oružje i komunikacionu opremu.

Palestinski mediji preneli su da je tokom noći južni grad Kan Junis bio na meti izraelskog bombardovanja, kao i da su izraelski avioni izvršili seriju napada na izbeglički kamp Nuseirat u centralnoj Gazi.

(Times of Israel)

 

Palestinski zdravstveni :zvaničnik U poslednja 24 sata ubijeno 100 Palestinaca u centralnoj Gazi

U protekla 24 sata u izraelskim napadima u centralnoj Gazi ubijeno je oko 100 Palestinaca, a 158 ih je ranjeno, saopštio je visoki palestinski zdravstveni zvaničnik.

Crveni polumesec objavio je na internetu snimke bolnice Naser u Kan Junisu, najvećoj i najvažnijoj medicinskoj ustanovi na jugu Pojasa Gaze, na kojima se vidi kako kola hitne pomoći cirkulišu po razorenim kvartovima i uništenim ulicama i prevoze ranjenu i povređenu decu.

Ranije danas, palestinsko ministarstvo kulture saopštilo je da su izraelski udari uništili srednjevekovno javno kupatilo uz podsećanje da je i stara Velika džamija ranije pogođena izraelskim bombama.

(Reuters) 

 

Nastavljaju se izraelski napadi na južni i centralni deo Pojasa Gaze

Izraelske snage nastavile su ofanzivu na centralni i južni deo Pojasa Gaze. Kan Junis je tokom noći bio izložen žestokoj tenkovskoj vatri i bombardovanju, a napadi se nastavljaju i jutros.

Pogođena je i stambena zgrada u Rafi, povređeno je nekoliko osoba, većina njih su deca.

Avioni su takođe izvršili seriju vazdušnih udara na kamp Nuseirat u centralnoj Gazi, navode palestinski medicinski zvaničnici i novinari.

(Al Jazeera, The Times of Israel)

 

Stejt department ponovo zaobišao Kongres i odobrio hitnu prodaju oružja Izraelu

Američki Stejt department je, drugi put ovog meseca, zaobišao Kongres kako bi odobrio hitnu prodaju oružja Izraelu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken obavestio je Kongres da je doneo drugu hitnu odluku, koja pokriva prodaju opreme od 147,5 miliona dolara Izraelu, uključujući osigurače i punjenja potrebna za osposobljavanje granata od 155 mm koje Izrael već ima, saopštio je Stejt department.

- S obzirom na hitnost odbrambenih potreba Izraela, sekretar je obavestio Kongres da je iskoristio svoja delegirana ovlašćenja da utvrdi postojanje vanredne situacije, zbog čega je potrebno trenutno odobrenje transfera - navedeno je u saopštenju, prenosi AP.

Stejt department dodaje da su SAD posvećene bezbednosti Izraela i navodi da je od vitalnog značaja za nacionalne interese SAD da obezbede da Izrael bude u stanju da se odbrani od pretnji sa kojima se suočava.

Dodaje se da SAD neprekidno naglašavaju izraelskoj vladi da Izrael da mora da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava i da preduzme sve mere da spreči žrtve među civilima tokom operacija u Pojasu Gaze.

- Hamas se krije iza civila i ubacio se među civilno stanovništvo, ali to ne umanjuje odgovornost i strateški imperativ Izraela da pravi razliku između civila i Hamasovih terorista dok sprovodi vojne operacije - navodi se u saopštenju.

Blinken je 9. decembra doneo sličnu, hitnu odluku kojom se zaobilazi Kongres, kada je odobrio prodaju Izraelu tenkovske municije vredne više od 106 miliona dolara.

Oba poteza usledila su pošto je zahtev predsednika Džozefa Bajdena za paket pomoći od skoro 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge potrebe nacionalne bezbednosti ostao "zarobljen" u američkom Kongresu, u debati o američkoj imigracionoj politici i bezbednosti granica.

(Tanjug) 

 

Foto EPA

 

Zvaničnik Hamasa: Nijedan zarobljenik neće biti pušten bez prekida vatre

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan je rekao da trenutno nema govora o razmeni zarobljenika pre nego što prestanu borbe u Gazi.

Dodao je da nije bilo reči o mogućem oslobađanju zarobljenika u zamenu za jednomesečni prekid vatre, o čemu su izveštavali izraelski mediji.

Hamdan je rekao da je Hamas obavestio sve posrednike da je njihov prioritet zaustaviti agresiju na Gazu zauvek.

(Al Jazeera)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE -  Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!