POSLAO PISMA PUTINU I SIJU: Argentina zvanično odbila poziv da se pridruži BRIKS-u

Марија Стевановић
Marija Stevanović

29. 12. 2023. u 15:40

PREDSEDNIK Argentine Havijer Milej zvanično je obavestio članice BRIKS-a da se njegova zemlja neće pridružiti tom bloku, piše portal „Infobej“ (Infobae).

ПОСЛАО ПИСМА ПУТИНУ И СИЈУ: Аргентина званично одбила позив да се придружи БРИКС-у

Foto: Tanjug/AP Photo/Gustavo Garello

„Milej je pre nekoliko dana poslao zvanična pisma predsednicima Kine i Rusije Si Đinpingu i Vladimiru Putinu u kojima je saopštio da se Argentina povlači iz multilateralnog foruma BRIKS“, navodi portal, prenosi Sputnjik. 

Kako je precizirano, Milej je o svojoj odluci obavestio i lidera Brazila Injasija Lulu de Silvu, premijera Indije Narendru Modija i predsednika Južnoafričke Republike Sirila Ramafosu.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio da je Argentina „uzela tajm-aut“ da razmisli o saradnji sa BRIKS-om, ali da je interesovanje latinoameričkih zemalja za asocijaciju veoma ozbiljno.

Milej je nakon dolaska na vlast više puta izjavio da u spoljnoj politici namerava da se fokusira na veze sa Vašingtonom, a ne sa zemljama BRIKS-a.

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Posle samita bloka, koji je održan 22-24. avgusta u Johanezburgu, predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa najavio je proširenje organizacije – 1. januara 2024. biće primljeni Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija. Sledeće godine BRIKS-u predsedava Rusija.

BONUS VIDEO:

POLICAJAC VLADIMIR ZA "NOVOSTI": Udarali su me metalnom šipkom, nisam se povukao

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)