BRITANSKI GENERAL: Putin je siguran, Rusija ide ka pobedi u Ukrajini (VIDEO)

Novosti online

27. 12. 2023. u 22:00

INICIJATIVA definitivno prelazi na Ruse, kaže jedan od najviših bivših britanskih oficira.

БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ: Путин је сигуран, Русија иде ка победи у Украјини (ВИДЕО)

Foto printskrin tvzvezda.ru

U dugom intervjuu, general ser Ričard Barons za “Nacional” (The National) je rekao da ukrajinske oružane snage „nemaju ništa više u svojim zalihama“ nakon naporne letnje kontraofanzive.

Ukoliko Zapad ne poboljša svoju vojnu pomoć, zamah će verovatno ostati na predsedniku Vladimiru Putinu, podstaknut značajnom pomoći Irana koji je poslao ne samo bespilotne letelice kamikaze već i balističke rakete koje se koriste za uništavanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Foto Tanjug/AP

- To je kombinacija neuspeha ukrajinske kontraofanzive da postigne čak i svoje minimalne ciljeve, rekao je general Barons i dodao da je tada došlo do velikog kolebanja u politici SAD, a sada i u politici EU o finansijskoj podršci Ukrajini. Razlog zašto je Putin mnogo sigurniji je taj što ne gubi ovaj rat. A Rusija pobeđuje ne gubi, kaže penzionisani šef britanske komande združenih snaga.

Ako Evropa i Amerika ne mogu Kijevu da obezbede oružje i novac koji su mu potrebni, biće „apsolutni politički neuspeh“ kada se Rusija pojavi na pragu sa mnogo moćnijom vojskom nego pre početka rata.

- Inicijativa u ovom ratu očigledno ide ka Rusiji i ovo nije okruženje koje smo očekivali početkom 2023. godine, ali je iskrena procena onoga što se sada dešava, rekao je general Barons.

Artiljeriski baraž

Ključni sastojak pobede za obe strane biće stvaranje dovoljno granata za probijanje linija fronta, rekao je general Barons, bivši oficir Kraljevske artiljerije.

Procenjuje se da je Rusija ispalila između 10 i 12 miliona metaka u prvoj godini rata – povremeno koristeći zapanjujućih 60.000 granata dnevno.

Dok su njene zalihe iscrpljene, milion granata iz Severne Koreje će pomoći da se Moskva preokrene dok njena proizvodna baza ne poveća proizvodnju na dva miliona godišnje do kraja 2024.

Foto Tanjug/AP

Nasuprot tome, SAD bi sledeće godine trebalo da budu u stanju da proizvedu oko 600.000 metaka kalibra 155 mm, a EU bi mogla da dostigne 300.000 sa britanskim BAE Sistems do još 100.000.

Ali Rusija, čija je industrija na ratnoj osnovi, i dalje će nadmašiti Zapad u odnosu dva prema jedan.

Bez masovne artiljerijske vatre i bez značajnih vazduhoplovnih snaga, malo je verovatno da će Ukrajina uspeti i sama bi mogla da bude izložena ruskoj ofanzivi koja je otvorena ogromnim bombardovanjem, kaže general.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini