STRAH OD REGIONALNOG SUKOBA: Intenziviranje borbi u Pojasu Gaze i razmena vatre suseda sa SAD otvaraju pitanje eskalacije rata

A. V. V.

28. 12. 2023. u 06:00

SA intenziviranjem napada Izraleskih odbrambenih snaga (IDF) na Pojas Gaze i razmenom vatre između SAD i Irana, kao i Izraela i Libana, raste rizik da sukob na Bliskom istoku preraste u regionalni.

СТРАХ ОД РЕГИОНАЛНОГ СУКОБА: Интензивирање борби у Појасу Газе и размена ватре суседа са САД отварају питање ескалације рата

Tanjug

Izraleski premijer Benjamin Netanijahu odlučan je u nameri da nastavi borbu protiv palestinske grupe, uprkos pritisku lidera iz sveta i međunarodnih oganizacija da sukob, ipak, utihne, što otvara pitanje da li će produžavanje borbenih dejstava i zveckanje oružja suseda sa SAD dovesti do širenja rata.

Minulih nedelja Iran je povećao napade na američke snage i komercijalne brodove, dok je šef Bele kuće Džozef Bajden u ponedeljak naredio vazdušne napade na objekte koje koriste proiranski borci milicije Kataib Hezbolah u Iraku, a koje su SAD optužile da su koristile bespilotnu letelicu za napad na vazdušnu bazu Erbil. Tom prilikom teško je ranjen jedan vojnik SAD, preneo je Si-En-En. Dan kasnije, američka vojska presrela je baraž dronova i projektila iznad Crvenog mora koje su, kako je izvestila američka Centralna komanda, ispalili članovi Huta, grupe iz Jemena, koju podržava Iran.

Takođe, SAD su ranije saopštile da je iranska obaveštajna služba učestovala u planiranju napada na komercijalni brod, što je navelo neke teretne linije da preusmere svoja plovila oko Afrike umesto ekonomičnijeg prolaska kroz Suecki kanal. To je dovelo do bojazni za globalni lanac snabdevanja. Iran je, doduše, više puta negirao umešanost u tim akcijama.

Istovremeno, do tenzija je došlo i na liniji između Izraela i Irana, naročito nakon pogibije visokog oficira Islamske revolucionarne garde generala Razija Musavog u Siriji za čiju smrt je Iran optužio izraelske snage. Iranski ministar odbrane Mohamed Reza Aštijani upozorio je juče da će "u pravo vreme" odgovoriti na vazdušni napad Izraela u Siriji, u kojem je ubijen Musavi. On je dodao da bi odmazda predstavljala "snažan odgovor slabom cionističkom neprijatelju".

Smenjena šefica zatvora

IZRAELSKI ministar za nacionalnu bezbednost Itmar Ben Gvir najavio je smenu glavne komesarke izraelske zatvorske službe Keti Peri jer, kako tvrdi, nije bila dovoljno oštra prema palestinskim zatvorenicima. On je optužio Perijevu da se "ponašala opušteno" prema članovima Hamasa koji su u zatvoru i da je pregovarala sa njima o poboljšanju njihovih uslova u zatvoru. "Teroristi zaslužuju oštar tretman", poručio je Gvir na "Iksu".

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je izjavio da odbijaju napade sa čak sedam strana - Gaze, Libana, Sirije, Zapadne obale, Iraka, Jemena i Irana.

Bivši direktor za vraćanje talaca američke vlade Kristofer O'Liri ocenjuje da je potencijal za pogoršanje stanja uvek prisutan, iako se, kako smatra, regionalna situacija do sada nije približila najgorem scenariju.

- Rat između Izraela i Hamasa je deo strategije koju kontroliše Iran, sa ciljem da se ostvari regionalni uticaj i moć preko surogat grupa, kao što su Hamas, Palestinski islamski džihad, Hezbolah, Kataib Hezbolah i Huti. Iako je bilo kontinuiranih napada, oni su izmereni do određene tačke, uključujući napade Huta na brodove na Crvenom moru. No, ovo su upozorenja na ono što bi moglo da dođe. Ako Iran zaista "skine rukavice" i oslobodi surogat snage svom snagom, imamo pravi regionalni problem, protiv američkih trupa stacioniranih u Iraku i Siriji - istakao je za O'Liri za Si-En-En.

Erdogan: Netanijahu kao Hitler

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se izraelski premijer Benjamin Netanijahu ne razlikuje od Adolfa Hitlera istovremeno uporedivši izraelske napade na Gazu sa nacističkim progonom Jevreja. "Oni su govorili loše o Hitleru. Kako se oni razlikuju od Hitlera? Nateraće nas da nam nedostaje Hitler. Da li je ono što Netanijahu radi manje od onoga što je uradio Hitler? Nije", rekao je Erdogan. Dodao je da je Netanijahu bogatiji od Hitlera i da dobija podršku sa Zapada. "Svaka vrsta podrške dolazi iz SAD. I šta su oni uradili sa svom tom podrškom? Ubili su više od 20.000 stanovnika Gaze", naveo je turski predsednik.

U međuvremenu, Izrael i Hamas nastavili su sa međusobnim napadima. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 241 osoba ubijena je za 24 sata u Pojasu Gaze, dok su 382 povređene. Dodaje se da je šest Palestinaca poginulo na severu okupirane Zapadne obale, a nekoliko njih je povređeno, kao i da je u napadu na bolnicu El Amal u Kan Junisu na jugu enklave ubijeno bar 18 Palestinaca.

Istovremeno, IDF je objavio da proširuje kopnenu ofanzivu na izbegličke kampove Nuseirat i Magazu u centralnom delu enklave. Dodaju i da su poginula još trojica njihovih članova u borbama na severu enklave, čime se broj stradalih vojnika povećao na 164.

Najmanje tri osobe su poginule, a jedna je ranjena, u novom izraelskom napadu na položaje Hezbolaha na jugu Libana, izvestili su libanski mediji. Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad sa najmanje 18 raketa na izraelsku oblast Roš Hanikra.

UN s upozorile da je 85 odsto od 2,4 miliona stanovnika Pojasa Gaze zbog rata raseljeno i da je humanitarna situacija kritična i da većina bolnica ne funkcioniše. Palestina je, takođe, pozvala UN da zvanično proglase glad u Pojasu Gaze.

- Međunarodni izveštaji pokazuju širenje gladi među palestinskim porodicama koje provode cele dane bez hrane - navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva spoljnih poslova.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona