PANIKA PRED BOŽIĆ: Zatvoren tunel ispod Lamanša, hiljade putnika blokirano u Parizu i Londonu

Iznenadni štrajk zaposlenih sa francuske strane na funkcionisanju železničkog saobraćaja u tunelu ispod Lamanša, između Pariza i Lodona, u potpunosti je u četvrtak popodne paralisao vezu između dve prestonice.

ПАНИКА ПРЕД БОЖИЋ: Затворен тунел испод Ламанша, хиљаде путника блокирано у Паризу и Лондону

Foto: Goran Čvorović

Hiljade putnika blokirani su na železničkim stanicama obe metropole. Na Severnoj stanici u Parizu, odakle kreću vozovi ka tunelu ispod Lamanša, i Sent Pankras u Londonu, ljudi negoduju, nadajući se da bi ipak mogli da otputuju. Nervoza je velika, jer su putnici već krenuli na proslavu Božića, u oba smera.

Sa francuske strane, stoji objašnjenje da su svih pet vozova "Jurostara" otkazani. Francuske železnice su optimistički najavile da bi saobraćaj mogao ponovo da bude uspostavljen posle 21 sat, ali su njihove britanske kolege objavile da u četvrtak vozovi siugrno više neće saobraćati.

Razlog za štrajk su – premije za kraj godine. Zaposleni u firmi "Getlink", koja održava tunel, tražili su tri puta više od ponuđenih hiljadu evra.

Zbog štrajka, onima koji nisu otputovali, biće vraćen novac, ali je problem u tome što su vozovi sa sledeće datume prebukirani. Ono malo mesta što je preostalo, prodaje se po paprenoj ceni od blizu 400 evra.

Do štrajka je došlo iznenada. Svi su toliko bili zatečeni, da su iz čekaonica morali da budu izvedeni putnici koji su već bili prošli carinsku kontrolu.

Pregovori sa sindikatima se nastavljaju. U njima učestvuje i francuski ministar saobraćaja Klemon Bon koji je sve pozvao na odgovornost da bi se omogućio odlazak putnika na praznike u normalnim uslovima.

Osim putnika, blikiran je celokupni saobraćaj, jer se železničkim tunelom prebacuju i kamioni, i automobili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave