HIBRIDNI PVO SISTEMI ZA UKRAJINU: Ruski lanser i NATO rakete kao zamena za skupe zapadne PVO

Novosti online

08. 12. 2023. u 07:22

NEDOSTATAK adekvatnih PVO sistema koji su i dalje rak rana ukrajinske vojske SAD pokušavaju da reše uz pomoć partnera da se obezbedi tehnologija sa proizvodnju hibridnih PVO sistema, odnosno da se upotrebi kombinacija Zapada i Istoka.

ХИБРИДНИ ПВО СИСТЕМИ ЗА УКРАЈИНУ: Руски лансер и НАТО ракете као замена за скупе западне ПВО

Arhiva

Naime, SAD odlučile su da je mnogo jeftinije stvoriti “FrankenSAM hybrid air defense systems”, nego nabavljati, osnosno donirati Kijevu složene zapadne PVO sisteme kojih ni za zemlje koje ih poseduju nemaju dovoljno.

Zato je rešenje nađeno krištenjem starih sovjetskih zastarelih PVO sistema sa integracijom zapadne opreme.

ŠTA JE “”FRANKENSAM “?

“FrankenSAM” je projekat koji je zamišljen kao kombinacija zapadnih raketa vazudh-vazduh (prilagođenih) i zemlja vazduh za upotrebu sa starih sovjetskih ili ruskih lansera. Prvi put projekat je bio zaživeo u Češkoj (modifikacija samohodnog raketnog PVO sistema 2K12 KUB), a svoje eskpanziju doživeo je za vreme rata u ukrajini, kada je Ukrajina imala veliki broj lansera sovjetskog i ruskog porekla, ali nije imala raketa .

Poreklo programa datira krajem prošle godine, kada su ukrajinski zvaničnici zatražili od saveznika da im pomognu u pronalaženju projektila za oko 60 lansera i radara raketnog sistema Buk iz sovjetske ere koji su bili u fazi mirovanja u kijevskom arsenalu.

Znajući da bi Zapadu bilo teško da nabavi rakete ruske proizvodnje koja bi odgovarale sistemima Buk.

Ukrajinci su umesto toga predložili da se lanseri preurede tako da se koriste protivvazdušne rakete NATO kalibra koje su donirale Sjedinjene Države.

Kao najpogodniji sistemi za ovkavo konvertovanje označeni su PVO lasneri srednjeg dometa: raketni sistem KUB i njogv naslednik BUK-M1. Tako su zapravo izrađene dve verzije “FrankenSAM ” projekta.

Jedan koji kombinuje raketni sistem BUK i američke rakete Sea Sparrow, i druga koja kombinuje sovjetski lanser i američke rakete Sidewinder koje se pakuju u hermetički zatovrene kontejnere i montiraju na lansere.

Oba hibridna PVO sistema testirani su bili u poslednjih nekoliko meseci u Sjedinjenim Državama i uskoro bi trebali da budu isporučeni Ukrajini do kraja godine.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)