RUSIJA UPOZORAVA NA OPASNOST: Snažna oluja na Crnom moru mogla je rasturiti ukrajinska minska polja

Novosti online

07. 12. 2023. u 22:06

OLUJA, koja se dogodila u Crnom moru krajem novembra, mogla je da rasturi minska polja koja je postavila ukrajinska vojska, što predstavlja veliku opasnost za civilne brodove, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Mihail Popov.

РУСИЈА УПОЗОРАВА НА ОПАСНОСТ: Снажна олуја на Црном мору могла је растурити украјинска минска поља

Foto: Printskrin/Jutjub/Al Jazeera English

-Visina talasa dostizala je devet metara. Ta oluja, najjača u poslednjih nekoliko decenija, pokidala je mreže i, najverovatnije, rasturila minska polja koja je postavila ukrajinska vojska. To predstavlja veliku opasnost za civilne brodove, rekao je Popov u intervju za „Komsomoljsku pravdu“.

On je napomenuo da se sve to odigralo u danima kada su u Briselu američki državni sekretar Entoni Blinken i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba razgovarali o pitanjima vezanim za „otvaranje ruta za plovidbu u Crnom moru“ pod maskom navodne „brige za budućnost Ukrajine“.

-Amerikanci i njihove marionete iz Kijeva ćute o tome da su svojim zajedničkim delovanjem pretvorili crnomorski basen u izuzetno opasan region za plovidbu, i to dugi niz godina. To će se negativno odraziti na ekonomiju svih crnomorskih država, dodao je Popov.

Po njegovim rečima, ako se dogodi nova tragedija, zapadna propaganda će po već razrađenom šablonu za sve optužiti Rusiju.

-Vašington i London verovatno imaju pripremljenu teoriju zavere za takav slučaj. Inače, tamo ozbiljno govore o umešanosti Rusije u upotrebu nekakvog klimatskog oružja – navodno smo mi sami izazvali super oluju, naglasio je ruski diplomata.

Kako je zaključio, rizici za plovidbu koji se javljaju u Crnom moru još jednom potvrđuju da ciljevi specijalne vojne operacije koje je Rusija postavila nemaju alternativu, a to su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Crnomorsku obalu je 26. novembra zahvatila oluja– najmoćnija u istoriji praćenja. Brzina naleta vetra na Krimu dostizala je 144 kilometra na sat. Hiljade lokalnih stanovnika tada je ostalo bez struje, a bilo je i povređenih. Pričinjena je gromna materijalna šteta.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu