ŽESTOK ŠAMAR VAŠINGTONU OD ČLANICE EU: Američki ambasador se ponaša kao da smo 51. država SAD

Novosti online

05. 12. 2023. u 16:15

AMERIČKI ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ponaša se kao da je Mađarska jedna od američkih država, izjavio je državni sekretar za bilateralne odnose u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer, čije reči prenosi portal About Hungary.

ЖЕСТОК ШАМАР ВАШИНГТОНУ ОД ЧЛАНИЦЕ ЕУ: Амерички амбасадор се понаша као да смо 51. држава САД

Foto: EPA

- Dejvid Presman se ponaša kao da je Mađarska 51. država Sjedinjenih Država, a da je on (njen) guverner“, ovako je prokomentarisao zvaničnik izjavu američkog ambasadora na ceremoniji otvaranja 12. Festivala jevrejskog filma u Budimpešti. Presman je tada kritički ocenio plakate koji nagoveštavaju povezanost porodice Soroš, velikih američkih biznismena jevrejsko-mađarskog porekla, sa rukovodstvom Evropske komisije.

„Mađarska kaže "ne" migraciji, što je odluka koju svi moraju poštovati. Problem je u tome što američki ambasador to ne radi - nastavio je Menčer.

Predstavnik mađarskog ministarstva spoljnih poslova je takođe istakao da je Mađarska „jedno od najboljih mesta na svetu” u pogledu osiguranja bezbednosti jevrejskog naroda, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama ovaj problem trenutno „posebno akutan”.

Kako portal objašnjava, Jevreji čine samo 2 odsto američke populacije, ali je 55 odsto zločina iz mržnje počinjeno protiv njih. Prema Menceru, 88 odsto jevrejskog stanovnika Sjedinjenih Država smatra da je antisemitizam ozbiljan problem u zemlji.

BONUS VIDEO: Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)