RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju kod Avdejevke i Bahmuta; VSU još drži mostobran na Dnjepru; Otrovana žena šefa GUR (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

28. 11. 2023. u 07:10 >> 00:50

RAT u Ukrajini – 643. dan. Rusija je nastavila da intenzivno napada grad Avdejevku na istoku i selo Robotin na jugu, saopštio je Kijev. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da će se Ukrajina pridružiti toj vojnoj alijansi nakon rata. Moskva je izdala nalog za hapšenje portparola Mete, optuženog za promovisanje terorizma. Ukrajinci se zbog snežne oluje suočavaju s nestankom struje, a mnogi putevi su zatvoreni za saobraćaj.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују код Авдејевке и Бахмута; ВСУ још држи мостобран на Дњепру; Отрована жена шефа ГУР (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub

Medinski: Zapad je zabranio Kijevu da pregovara sa Moskvom

 

 Priznavanje Krima kao ruske teritorije bio je jedan od glavnih uslova Moskve tokom pregovora sa Kijevom u proleće 2022. godine, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski.

- Zahtev za neutralnost Ukrajine i neulazak u NATO je bio veoma važan, ali ja ću naglasiti da je, pored ovoga, priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom bilo bezuslovni zahtev sa naše strane - rekao je on i dodao da je Zapad bio taj koji je zabranio Kijevu da pregovara sa Moskvom, prenose RIA Novosti.

Medinski je napomenuo da je Rusija takođe tražila priznanje nezavisnosti republike Donbas. 

Prema njegovim rečima, Moskva je polazila od potrebe da zaštiti stanovništvo koje govori ruski u ovom regionu. 

Istovremeno, Rusija nikada sebi nije postavila cilj da osvoji Ukrajinu, ali su zapadne zemlje i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uvukli obe države u puna neprijateljstva, dodao je Medinski.

On je naglasio da bi Kijev, da je potpisao mirovni sporazum u aprilu prošle godine, spasao stotine hiljada života vojnika Oružanih snaga Ukrajine. 

- Duboko sam uveren da bi Kijev, da je potpisao mirovni sporazum pod obostrano prihvatljivim uslovima, spasao živote stotina hiljada svojih vojnika. Ali Zelenski je izabrao rat - rekao je Medinski novinarima.

Podsetio je da su u aprilu 2022, pored tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona, u glavni grad Ukrajine doleteli i zvaničnici Stejt departmenta i Pentagona, kao i drugi „savetnici“ , koji su insistirali da ne ulazi u ovaj sporazum.

Medinski je istakao da je sada zaključivanje mira sa Kijevom moguće ''ako se ispune ciljevi i zadaci specijalne operacije''. 

- Rusija nikada nije odbila pregovore - zaključio je on.

 

 

Eksplozije u više ukrajisnkih oblasti

U Hmeljnickoj oblasti na zapadu Ukrajine odjeknule su eksplozije, javio je ukrajinski portal „Strana“. Portal nije naveo druge detalje.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Vinickoj, Žitomirskoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Ternopoljskoj, Hmeljnickoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine.

 

Foto: Printskrin/Tviter/R A W S A L E R T S

 

Hronika ratnih dejstava: Ruske snage napreduju kod Avdejevke i Bahmuta; VSU još drži mostobran na Dnjepru (VIDEO/MAPA)

Na Starobeljskom pravcu nastavljaju se sukobi u sektoru Kremenske. Ukrajinske formacije pokušale su da zauzmu uporište Oružanih snaga Rusije u šumskoj oblasti Serebrjanski, ali nisu uspele. U međuvremenu, na Torskoj izbočini, stranke vode pozicione bitke.

Na pravcu Soledara nastavljaju se žestoke borbe na južnom krilu Bahmuta. Oružane snage Rusije pokušavaju da zauzmu povoljne pozicije na lokalnim uzvišenjima. Prema nekim izveštajima, ruske jedinice su uspele da preuzmu dva uporišta od VSU.

Ilustracija telegram rybar



U sektoru Avdejevskog, vojnici Oružanih snaga Rusije, uz podršku artiljerije i avijacije, od ranog jutra izvode ofanzivne operacije i na severnom i na južnom krilu. Istovremeno, ruske trupe se konsoliduju na ranije zauzetim linijama. Međutim, trenutna konfiguracija fronta u ovoj oblasti ostaje nepoznata.

U sektoru Vremjevske izbočine, ruske jedinice nastavljaju borbu na prilazima Staromajorskom. Ukrajinska komanda prebacuje rezervne snage na liniju fronta, pokušavajući da spreči dalje napredovanje Oružanih snaga Rusije.


U sektoru Orehova, zbog lošeg vremena, strane ne vode aktivne borbe, a otežano je i vazdušno izviđanje. Istovremeno, sinoć su ruske trupe uspele da zauzmu jedan od šumskih pojaseva kod Rabotina i unište nekoliko jedinica oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, uključujući HMMVV (Hamvi) i oklopno borbeno vozilo Kozak. Osim toga, nastavljaju se artiljerijski dueli duž cele linije fronta.

U pravcu Hersona, u noći 28. novembra, komanda Katran grupe je još jednom rasporedila jurišne grupe da se konsoliduju u šumi pored Krinkija. Prethodne noći, trupe VSU su pokušale da zauzmu položaje u maloj šumi južno od sela, ali su našle pod ruskom artiljerijskom vatrom. Ujutro su ranjeni evakuisani u improvizovanu bolnicu, opremljenu u magacinu na severnoj periferiji Krinkija, a zatim prebačeni na desnu obalu preko ostrva Frolov. Ipak, nove jurišne grupe stigle su da ih zamene i pod okriljem artiljerije i dronova ponovo krenule ka šumi, pokušavajući da se učvrste u dubinama šumskih pojaseva.

 

Blanar: Ukrajincima je bolje da pregovaraju, nego da ginu uzalud

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar izjavio je danas da je najbolje rešenje za situaciju u Ukrajini proglašenje primirja i otpočinjanje pregovora.

-Za nas, a uveren sam da je i za ljude na obe strane i za sve koji su uključeni, najbolja stvar što ranije primirje, mirovni pregovori i pronalaženje rešenja. Umesto da uzalud gubimo živote, bolje je pregovarati godinama, rekao je Blanar u intervjuu za slovački portal "Hlavne spravy", prenosi RIA.

Foto Tanjug/AP

On je naveo da za situaciju u Ukrajinu ne postoji vojno rešenje i dodao da činjenica da nema napretka u sukobu dovodi do zamora u svetu.

-Prema našim informacijama, uspesi i gubici su minimalni, ljudi ginu uzalud, a sukob se ne kreće ni napred ni nazad, rekao je šef slovačke diplomatije.

Vazdušna uzbuna iznad Kijeva

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevu, saopštila je gradska uprava.

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske snage ispalile su u 21.50 tri kasetne granate NATO kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Foto AP

Hersonski pravac: Pozicione bitke u šumi, ruska artiljerija odbija napade VSU (MAPA)


U noći 28. novembra, komanda grupe Katran je ponovo rasporedila jurišne grupe da se konsoliduju u šumi pored Krinkija.

Dva odreda su zauzela položaje u maloj šumi južno od sela i počela da opremaju uporišta, gde su potpala na ogromnu artiljerijsku vatru. A onda je izviđačka grupa Oružanih snaga Rusije napala ukrajinske marince, pri čemu su tri osobe poginule, a tri su povređene.

Ilustracija telegram rybar


Ujutro su ranjenici evakuisani u improvizovanu bolnicu, opremljenu u magacinu na severnoj periferiji Krinkija, a zatim preko Frolovog ostrva prebačeni na desnu obalu.

Ipak, nove jurišne grupe stigle su da ih zamene i pod okriljem artiljerije i dronova ponovo krenule ka šumi, pokušavajući da se učvrste u dubinama šumskih pojaseva.

Foto Tanjug/AP


Uprkos gubicima i činjenici da ukrajinske formacije nisu u stanju da napreduju dublje, VSU je čvrsto ukorenjen na levoj obali Dnjepra. Tome je doprinela aktivna podrška artiljerije i bespilotnih letelica, koja ne jenjava i sada, kao i taktika ćutanja o problemima koji su preovladavali u grupi Dnjepar.

Foto Tanjug/AP


Pre nekog vremena pisali smo o tome sa čime se suočavaju vojnici u Hersonskoj oblasti. Nažalost, neka pitanja ostaju aktuelna i danas. A nedostatak kompetentnog i adekvatnog rukovodstva je jedan od tih problema, koji dovodi do nepotrebnih gubitaka kadrova, poput onih o kojima su pisala Dva majora.

 

Kijevu podrška ulasku u NATO

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a na sastanku u Briselu potvrdili su podršku Ukrajini na putu ka NATO-u, kao i značaj nastavka pružanja vojne pomoći Kijevu, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle prvog dana sastanaka.

Foto: Profimedia


On je takođe izrazio uverenje da „ova podrška neće oslabiti“.
U sredu će, u okviru sastanaka ministara spoljnih poslova NATO-a, u Briselu biti održan sastanak Saveta NATO-Ukrajina na nivou ministara spoljnih poslova uz učešće ukrajinskog šefa diplomatije.
 

Eksplozije u Hersonu

Snažne eksplozije odjeknule su u Hersonu koji je pod kontrolom Kijeva, saopštio je načelnik gradske vojne uprave Hersona Roman Mročko na svom Telegramu.

 

NATO da bude spreman za povećanu isporuka oružaja

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je alijansu da bude spremna za intenziviranje borbenih dejstava na ukrajinskoj teritoriji, a samim tim i za intenziviranje isporuka oružja Kijevu.

Foto: Tanjug/AP

-Vidimo intenzivne borbi na tlu Ukrajine i seriju udara bespilotnih letelica. Moramo biti spremni za pojačana borbena dejstva i nove vazdušne i raketne napade. To čini još važnijim za zemlje članice NATO-a da pojačaju pomoć Kijevu, rekao je Stoltenberg po dolasku na sastanak šefova spoljnih poslova zemalja NATO-a.

 

 

Su-30 mamci za PVO

Ruska vojska koristi savremene lovce Su-30SM za izvođenje diverzionih manevara protiv protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine, piše Nešnal interest.

Foto: EPA

 

Civilne žrtve u Ukrajini

Bivši analitičar CIA Lari Džonson u intervjuu za Jutjub kanal Judžin Fridom pokrenuo je pitanje civilnih žrtava u Ukrajini. On je rekao da Rusija nastoji da minimizira broj civilnih žrtava u okviru svoje specijalne vojne operacije (SVO), za razliku od ukrajinskih snaga.

Foto Tanjug/AP

 

Zaharova: Zapad zabranio Kijevu da pregovara o miru

Zapad je zabranio Kijevu da pregovara sa Moskvom, rekla je u intervjuu za RT zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

FOTO: AP/Tanjug

-U proleće 2022. godine Kijev je zatražio pregovore sa Rusijom, na šta je Rusija dala saglasnost i počela da pregovara kao odgovor na ovaj zahtev. Zapad, Vašington, London blokirali su, bukvalno, zabranili Kijevu da pregovara sa našom zemljom. Zašto? Jer pregovori su put ka miru, deeskalaciji, zaustavljanju neprijateljstava, a to im nije trebalo. Saopštili su da treba nastaviti borbena dejstva, rekla je Zaharova.

Ona je podsetila i na izjave predstavnika zapadnih elita, koji su pozvali na rešavanje situacije isključivo na bojnom polju.

 

Stoltenberg: NATO da se spremi za veće sukobe

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je alijansu da bude spremna za intenziviranje borbenih dejstava na ukrajinskoj teritoriji, a samim tim i za intenziviranje isporuka oružja Kijevu.

-Vidimo intenzivne borbi na tlu Ukrajine i seriju udara bespilotnih letelica. Moramo biti spremni za pojačana borbena dejstva i nove vazdušne i raketne napade. To čini još važnijim za zemlje članice NATO-a da pojačaju pomoć Kijevu, rekao je Stoltenberg po dolasku na sastanak šefova spoljnih poslova zemalja NATO-a.

NATO Foto AP


Glavno sa brifinga ruskog MO: Uništena tri radara, VSU gubi puno vojnika


Ruske oružane snage odbile su četiri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine da donjeckom pravcu iznosili su oko 135 vojnika, tri neprijateljska napada su uspešno odbijena;

Oružane snage Rusije pogodile su centar za obuku i upotrebu dronova Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske oružane snage su odbile napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Novopokrovke na zaporoškom pravcu;

Foto Tanjug/AP

Ruske oružane snage su pogodile skladište goriva Oružanih snaga Ukrajine i tri radarske stanice;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na harsonskom pravcu iznosile su do 40 vojnika i samohodne topove Gvozdika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 75 ljudi na južnodonjeckom pravcu.

 

Otrovana supruga šefa GUR

Supruga načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova Marijana - je otrovana, preneo je ukrajinski list Babel, pozivajući se na obaveštajni izvor.

Foto Arhiva

Ambasada Rusije u Bugarskoj : Bugarska dozvolila prelet aviona Sergeja Lavrova

Ambasada Rusije u Bugarskoj saopštila je da su bugarske vlasti dozvolile da avion ruskog Ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova preleti bugarski vazdušni prostor kako bi doputovao na samit OEBS-a u Severnoj Makedoniji.

- Da, potvrđujemo - rečeno je iz ruske ambasade za agenciju RIA na pitanje o tome da li je tačno da je Bugarska dozvolila prelet aviona šefa ruske diplomatije.

Portparol Evropske unije Peter Stano ranije je izjavio da dozvola za prelet aviona ruskog ministarstva spoljnih poslova ne prestavlja kršenje antiruskih sankcija.

Sastanak ministara spoljnih poslova 57 država članica OEBS-a biće održan u Skoplju od 30. novembra do 1. decembra na zahtev predsedavajućeg OEBS-a i ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija.

Moskva: Ruski avioni pogodili ukrajinske položaje u pravcu Donjecka

Posade jurišnih helikoptera Mi-28N Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) uništile su uporišta Oružanih snaga Ukrajine (AFU) na Donjeckom pravcu, saopštilo je Rusko ministarstvo odbrane.

- Posade jurišnih helikoptera Mi-28N Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na pravcu Donjecka uništile su uporišta i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine. Tokom borbenih zadataka, piloti vojne avijacije lansirali su rakete na otkrivene utvrđene tačke jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Kao rezultat borbene upotrebe uništeni su kontrolni centar i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Kijev: Ruske snage ispalile raketu na Krivi Rog, vazdušna opasnost u više oblasti

Ruske snage su tokom noći ispalile raketu na Krivi Rog, saopštila je Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Načelnik Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak saopštio je da se utvrđuju detalji napada.​

Vazdušna opasnost bila je proglašena tokom noći u Kirovogradskoj, Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Kadirov: Još 3.000 boraca iz Čečenije spremno da ode u Ukrajinu

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da je još 3.000 njegovih boraca spremno da ode da se bori u Ukrajini u sastavu jedinica ruskog Ministarstva odbrane i snaga ruske nacionalne garde. 

- Oni (borci) imaju najbolju opremu i moderno oružje. Pored toga, momci su veoma borbeni i veoma motivisani da ostvare rezultate - naveo je Kadirov na Telegramu.

Za Kadirova, rat u Ukrajini je bedem protiv "zapadne agresije". 

Kadirov je u maju izjavio da je Čečenija od početka rata Rusije i Ukrajine poslala više od 26.000 boraca da se u Ukrajini bore u sastavu ruskih snaga. 

Ruske snage napredovale kod Avdejevke

Ruske snage su tokom vikenda potvrdile napredak severozapadno i jugoistočno od Avdejevke, saopštio je američki Institut za proučavanje rata.

Ukrajina zbog snežne oluje bez struje

Snežna oluja, sa jakim vetrovima ostavila je više od 2.000 naselja u 16 regiona Ukrajine bez struje, a više desetina auto-puteva je zatvoreno za saobraćaj.

Stoltenberg: Ukrajina će se pridružiti NATO-u nakon rata

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da će se Ukrajina pridružiti toj vojnoj alijansi nakon rata.

On je rekao da će na sastanku ministara spoljnih poslova država članica NATO-a ove nedelje Alijansa potvrditi dugoročnu podršku Ukrajini.

Izdat nalog za hapšenje Stouna

Sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje u odsustvu portparola Mete Endija Stouna zbog optužbi za promovisanje terorizma, prenele su RIA Novosti.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo poternicu za Stounom. Glavne društvene platforme kompanije Meta - Fejsbuk i Instagram, zabranjene su u Rusiji ubrzo nakon izbijanja sukoba u Ukrajini u februaru prošle godine.

Blokada graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine

Poljski vozači kamiona i farmeri započeli su danonoćnu blokadu još jednog od najprometnijih graničnih prelaza sa Ukrajinom, Medika, četvrtog po redu, prenosi Rojters.

Kamiondžijama su se u protestu pridružili poljoprivrednici koji traže da država nastavi da im pomaže u borbi sa niskim cenama žitarica.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost