UKRAJINSKI BESPOSADNI ČAMCI MAGURA V5 PALI U RUKE RUSIMA: Neuspeo napad na luku na Krimu

Novosti online

24. 11. 2023. u 19:33

JEDAN od ukrajinskih besposadnih čamaca koji su napali ruske brodove pao je u ruke ruske vojske, javio je Telegram kanal TG „Dva maйora“.

УКРАЈИНСКИ БЕСПОСАДНИ ЧАМЦИ MAGURA V5 ПАЛИ У РУКЕ РУСИМА: Неуспео напад на луку на Криму

Foto MO Ukrajine

Ukrajinski pomorski dron otkriven je na zapadnoj obali Krima u oblasti Donuzlav, u blizini Jevpatorije. Besposadni čamac je u dobrom stanju, očigledno je izbačen na obalu tokom noćnog napada na ruske ratne brodove. Međutim, ovo više nije važno, najvažnije je da je čamac bez vidljivih oštećenja. Ukrajinske javne stranice potvrđuju da je čamac „sličan“ ukrajinskom dronu MAGURA V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V5), koji je navodno razvila ukrajinska kompanija “SpecTehnoEksport”.

Kako već pišu ruski izvori, napad ukrajinskih pomorskih dronova je odbijen u noći 21. na 22. novembar 2023. godine, kod zapadne obale Krima u regionu Evpatorije. Četiri čamca ukrajinske ratne mornarice bez posade otkrivena su oko 02:00 časa ujutru kod obale naspram jezera Donuzlav. Tri besposadna čamca su uništene vatrom iz naoružanja brodova i čamaca Crnomorske flote, a četvrti je iz nepoznatog razloga izbačen na obalu.

Foto Telegram kanal “Dva majora”

Navodno, čamci su na poluostrvo došli iz Odese, Kijev je pokušao da ponovi napad na bazu flote koji je izveo 10. novembra, kada je u napadu poginuo komandant ruskog desantnog čamca. Ovoga puta mornarica Ukrajine nije uspela.

-Tada je, iskoristivši nedostatak plutajućih barijera na ulazu u zaliv, Kijev uspeo da pogodi nekoliko čamaca. Ali ovoga puta mornari su bili na oprezu, zahvaljujući čemu su uspeli da odbiju napad, piše TG kanal “Ribar”.

Prema informacijama iz otvorenih izvora, MAGURA V5 ima dužinu od 5,5 metara, širinu od 1,5 metara i može da nosi do 320 kg korisnog tereta. Brzina krstarenja je skoro 40 kilometara na čas, a maksimalna brzina je veća od 75 kilometara na čas. Daljina plovljenja 800 km.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)