KOLIKI SU GUBICI IZRAELA U GAZI: IDF izgubio 23 odsto svih vozila koje je rasporedio u oblasti

P. Z. S. /militarywatchmagazine.com

17. 11. 2023. u 22:58

IZRAELSKA vojska je navodno izgubila 88 oklopnih vozila u petodnevnim neprijateljstvima u Pojasu Gaze, prema procenama korišćenjem satelitskih snimaka severozapadne Gaze, što predstavlja 23 procenta od 383 vozila vidljiva satelitom u toj oblasti.

КОЛИКИ СУ ГУБИЦИ ИЗРАЕЛА У ГАЗИ: ИДФ изгубио 23 одсто свих возила које је распоредио у области

Foto tviter/@ftounifatima

Iako su izraelske snage ostvarile značajne teritorijalne dobiti, podelivši Gazu na severne i južne oblasti, snimci su u više navrata pokazali da Hamas i druge palestinske grupe uspešno neutrališu izraelske tenkove i oklopne transportere.

Jedinice milicije su ponekad koristile složene taktike kao što je postavljanje eksploziva na vozila kako bi neutralisali sisteme aktivne zaštite tenkova pre nego što su na njih ispalili raketne granate. Snimci sa početka oktobra takođe pokazuju uspešne napade na izraelski oklop izvan Pojasa Gaze pomoću dronova.

Gubici sa kojima se suočava Gaza posebno su značajni kada se ima u vidu da je izraelski oklop pretrpeo dalje gubitke na severnoj granici zemlje sa Libanom, gde su protivtenkovske jedinice Hezbolaha posebno gađale vozila sa mnogo sofisticiranijim protivtenkovskim oružjem od onih dostupnih palestinskim milicijama (Hamas, Islamski džihad...) kao deo stalnog neprijateljstva nižeg nivoa.

Foto: printskrin tviter

Izveštaji o visokoj stopi trošenja izraelskih oklopnih vozila poklapaju se sa izveštajima regionalnih medija da je komandant tenkovske brigade, pukovnik Sheldag Zior, poginuo u akciji, što znači da je najveći prijavljeni gubitak među izraelskim snagama bio tenkovski oficir.

Prijavljene stope iscrpljivanja potvrđuju sve veće uočavanje starijih generacija tenkova, odnosno Merkava 3, u borbama u Gazi. Izraelski gubici oklopa bili su posebno veliki u drugoj nedelji oktobra, kada su snage Hamasa ostvarile velike uspehe i zauzele više vojnih objekata i skladišta oružja izvan Gaze, čime su pod svoju kontrolu stavile desetine novijih tenkova Merkava i stotine drugih oklopnih vozila. Za njih se navodi da su masovno uništavani.

Pošto je Izrael počeo da povlači Merkavu 3 iz linije fronta 2005. i planira da započne široko uvođenje Merkave 5 od kraja 2023. kako bi zamenio mnoge preostale jedinice Merkave 3, neobično veliki broj primećenih Merkava 3 se sve češće navodi od strane analitičara kao pokazatelj da novija vozila nisu široko dostupna. Međutim, priroda neprijateljstava koja je u toku, čini teškim sigurnije procene gubitaka sa obe strane.

(militarywatchmagazine.com)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!